Miercuri, 13 iulie, Centrul Cultural Italian din Oradea a răsplătit tinerii bihoreni care au reprezentat cu succes judeţul nostru la Olimpiada Națională de Limbi Romanice, de la Piatra-Neamț. Cei patru premianţi sunt elevi ai liceelor Lucian Blaga, Don Orione şi Liceul de Arte Oradea.

„Suntem bucuroși că limba italiană este atât de îndrăgită de tinerii din Oradea și suntem foarte mândri de rezultatele acestor copii”, a spus Luigi Marzio, directorul Centrului Cultural Italian din Oradea. „Dorim să le răsplătim eforturile și să îi încurajăm pentru a continua să învețe limba italiană, să iubească cultura italiană”, a mai menţionat acesta în deschiderea festivităţii de premiere.

Elevii participanți la Olimpiada de limba italiană, faza națională sunt de la trei licee orădene, unde se studiază limba italiană. Ei sunt Dumea Luminița, clasa a XII-a, Liceul de Arte Oradea, Mureșan Diana, clasa a XI-a, LIT Lucian Blaga Oradea, Benetti Giulia, clasa a VIII-a, și Pop Florin, clasa a VII-a, Liceul Don Orione. Copiii au dezvăluit în cadrul festivităţii care au fost motivele care i-au determinat să studieze temeinic această limbă şi s-au arătat impresionaţi de atenţia primită din partea Centrului Cultural Italian.

„Vreau să descopăr Italia, frumusețea acestei țări, datorită limbii italiene și a tatălui meu. Voi continua să studiez limba italiană”, a spus eleva Giulia Benetti. „Sunt foarte bucuroasă, a fost o plăcută surpriză această premiere. La anul voi participa din nou la olimpiadă și sper să obțin marele premiu. Vreau să urmez cursurile Universității din Milano”, a spus şi eleva Diana Mureșan, de la LIT Lucian Blaga. Colega ei mai mare, Dumea Luminița, proaspăt absolventă a Liceului de Arte Oradea, se pregătește deja să studieze în Italia. „Limba italiană este foarte aproape de sufletul meu. Mulțumesc Centrului Cultural Italian pentru sprijinul oferit și dnei profesoare care a fost alături de mine în tot acest parcurs”, a declarat aceasta.

Elevii au primit abonamente gratuite la Biblioteca Centrului Cultural Italian din Oradea și posibilitatea de a studia aici. De asemenea, au fost premiați cu cărți în limba italiană, atât beletristică, cât și de cultură generală, dar și cu tricouri oferite de Institutul Italian de Cultură din București, sub patronajul căruia s-a desfăşurat întâlnirea. Profesoarele care s-au ocupat de elevi sunt Carmen Ungur-Brehoi și Delia Indig și au fost prezente la eveniment, alături de Raimondo Ercole, președintele Centrului Cultural Italian, Alexandru Stoica, directorul Liceului Don Orione din Oradea.