Joi, 31 martie, bihorenii au comemorat 175 de ani de la naşterea întemeietorului Revistei Familia, Iosif Vulcan. Acţiuni comemorative au avut loc în Oradea şi în Holod, locul natal al cărturarului, acolo unde s-a organizat un pelerinaj. Personalitatea lui Iosif Vulcan a fost evocată în aceste acţiuni, atât de către copii, cât şi de către adolescenţii care s-au alăturat oficialilor.

 

Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul "Iosif Vulcan”, Revista "Familia” împreună cu Direcția Județeană pentru Cultură Bihor și Filiala Bihor a Uniunii "Vatra Românească”, au organizat joi, 31 martie, o suită de activităţi consacrate împlinirii a 175 de ani de la naşterea întemeietorului Revistei Familia, Iosif Vulcan. Programul a început cu o serie de evocări susţinute în Muzeul Memorial Iosif Vulcan şi au continuat la bustul cărturarului din Parcul Libertăţii. La manifestări au participat, printre alţii, şi custodele muzeului memorial, Ioan F. Pop, managerul Direcţiei pentru Cultură, Lucian Silaghi, directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, sau PS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea.

"Este o extraordinară bucurie faptul că suntem astăzi aici, împreună, pentru a face o reverenţă în faţa lui Iosif Vulcan. Revista Familia este una dintre publicaţiile care a intrat, a rămas şi va rămâne în patrimoniul spiritual al Oradiei, Bihorului şi României”, a spus Ioan Moldovan. "Sunt multe lucruri importante pe care le putem menţiona despre revistă, însă trebuie să amintim, de fiecare dată, că aceasta este publicaţia în care şi-a făcut debutul Mihai Eminescu”, a mai precizat Ioan Moldovan. La rugămintea scriitorului Moldovan, a luat apoi cuvântul şi PS Virgil Bercea.

"Mă bucur că la această întâlnire nu suntem prezenţi doar noi, cei de vârsta a treia, ci şi tinerii sau, cei mai importanţi, copiii. Este bine pentru că avem ocazia să transmitem informaţii valoroase celor care ne urmează”, a spus episcopul. La îndemnul episcopului, copiii din clasa pregătitoare C, Liceul Teologic "Iuliu Maniu”, îndrumaţi de prof. înv. Mariana Lucaci şi prof înv. Laura Sabău, au depus flori, în aplauzele celor prezenţi. Alături de micuţi, în jurul monumentului s-au strâns şi adolescenţi ai L.T. "Iuliu Maniu” şi C.N. "Iosif Vulcan”. Momentele omagiale au continuat la mormântul din Cimitirul Municipal Oradea. În jurul amiezii, pelerinajul s-a desfăşurat în Holod, la Şcoala gimnazială şi la bustul din localitate. Manifestările sunt organizate cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Județean Bihor și în parteneriat cu Colegiul Național "Iosif Vulcan” din Oradea, Școala "Iosif Vulcan” din Holod, Cercul Ştiințific de Istoria Presei al studenților de la jurnalism din Universitatea din Oradea, Filiala Bihor a Uniunii Ziariștilor Profesioniști și cea a Asociației Pro România Europeană.