Cea de-a 42-a gală de decernare a premiilor César nu va avea în acest an un preşedinte al juriului, după ce regizorul Roman Polanski a anunţat că renunţă la această funcţie, informează Le Figaro.

 

Academia care acordă Premiile César a hotărât să nu aibă un preşedinte al juriului. "Nu am propus nimănui să fie preşedinte al juriului din raţiuni pe care le veţi pricepe foarte repre”, a transmis, sâmbătă, Alain Terzian, preşedintele Académie des Sciences et Techniques du Cinéma, academia care decernează aceste trofee.

Gala de decernare a premiilor César va avea loc pe 24 februarie la Paris.

Profund marcat de polemicile iscate de desemnarea sa drept președinte al celei de-a 42-a ediții a Premiilor César, regizorul Roman Polanski s-a recuzat.

Conform precizărilor făcute publice de către avocatul său, Polanski a decis să nu dea curs invitației organizatorilor Festivalului.

Rețelele sociale au explodat atunci când lui Polanski i s-a propus președinția Premiilor César, organizațiile feministe au chemat la boicotul festivalului și însuși Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a criticat vehement desemnarea.

În 1977, în California, cineastul (pe atunci învârstă de 43 de ani) a fost arestat sub acuzația de viol comis asupra unei adolescente de 13 ani. Polanski a pledat vinovat de „raporturi sexuale ilegale”, a stat închis 42 de zile, apoi a fost eliberat condiționat și a fugit din Statele Unite înainte de pronunțarea verdictului în procesul în care era implicat.

La 7 decembrie 2016, printr-o sentință definitivă, Curtea supremă din Polonia a refuzat cererea de extrădare a lui Polanski în Statele Unite. La pronunțarea sentinței, regizorul, care locuiește la Paris, s-a declarat încântat de faptul că va putea, în sfârșit, să meargă în Polonia, „la Salwator (cartier rezidențial din Cracovia), să mă reculeg la mormintele tatălui meu și la cel al bunului meu prieten, Andrzej Wajda (decedat la 9 octombrie 2016). Regret doar că a trebuit să aștept atât de mult această decizie.”

În septembrie 2009, Polanski a venit în Elveția, la Festivalul de film de la Zurich, unde urma să i se înmâneze un premiu pentru întreaga carieră. Poliția elvețiană l-a reținut atunci, la cererea americanilor, iar Polanski a fost ținut în arest la domiciliu, la o vilă pe care o are în Elveția, țară care, în cele din urmă, a refuzat să-l extrădeze în Statele Unite unde acuzația de viol nu s-a prescris.