Comandorul Alexandru Popa propune cititorilor săi o nouă carte-document: „Povestea satului din Țara Beiușului – Lazuri de Beiuș”, apărută în acest an, la Editura Primus din Oradea.

 

Alexandru Popa s-a născut la 2 august 1953, în satul Lazuri de Beiuș, într-o familie de harnici gospodari bihoreni și, după o remarcabilă carieră militară, ca ofițer de aviație, a ajuns printre cei mai buni piloți de elicoptere ai țării și chiar comandant al Unității Speciale de Aviație a Ministerului de Interne. De altfel, primul volum care poartă semnătura lui Alexandru Popa, publicat în 2013, se intitulează sugestiv „Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu” și este unul autobiografic.

De data aceasta, comandorul Alexandru Popa, un om care nu și-a uitat nicio clipă rădăcinile, s-a mai „achitat” de o datorie morală: aceea de a așterne pe hârtie crâmpeie din viața obștii unde a văzut lumina zilei, de a fixa în scris fabuloasa memorie colectivă a sătenilor din Lazuri de Beiuș. Volumul „Povestea satului din Țara Beiușului – Lazuri de Beiuș” este, de fapt, o sumă de „povești” ale locuitorilor frumoasei așezări bihorene, iar metoda de lucru a autorului este una modernă, acesta imortalizând acea istorie orală, „la modă” acum printre cercetătorii perioadei contemporane.

Locul și momentul lansării acestei cărți-eveniment au fost special alese: cimitirul din Lazuri de Beiuș, de 8 Mai, în Duminica Tomii. Alexandru Popa s-a întâlnit cu fiii satului, precum și cu alți iubitori ai acestor locuri și, deopotrivă, ai cuvântului scris, pentru a-și deschide suflletul și pentru a-i invita pe toți cei prezenți la rememorarea mai multor momente și evenimente din viața obștii lăzurenilor. Alexandru Popa a precizat că a căutat să surprindă, în cartea sa, amintirile și trăirile consătenilor, precum și modul de viață al străbunilor.

Au rostit scurte alocuțiuni câțiva dintre invitații de onoare, care l-au felicitat pe comandorul Alexandru Popa pentru strădania sa în slujba comunității. Printre vorbitori s-au numărat Cosmin Popa, parohul din Lazuri de Beiuș, Iustin Hânciu, fost profesor al autorului și notarul Aurel Măduța, prieten al lui Alexandru Popa.

Deputatul Gheorghe Bogdan i-a lansat comandorului Alexandru Popa o provocare: aceea de a colabora la elaborarea unei monografii a comunei Drăgănești.

Într-un interviu acordat la finalul evenimentului, comandorul-cărturar Alexandru Popa ne-a prezentat succint structura volumului intitulat „Povestea satului din Țara Beiușului – Lazuri de Beiuș”, precum și modul în care acesta a fost conceput. Interlocutorul nostru a declarat că a scris această carte ca urmare a dorului de casă, de consătenii săi. Anul trecut s-a hotărât să o definitiveze și a luat legătura cu toți lăzuranii, pe care i-a rugat să scrie câte o povestire despre ei, familiile și viaţa lor, în așa fel încât să pună în evidență tradițiile și obiceiurile obștii.