Sute de orădeni, dar și numeroși vizitatori străini s-au bucurat, aseară, de un spectaculos concert de muzică klezmer, eveniment care a marcat oficial intrarea Sinagogii Zion în circuitul turistic.

 

Concertul, susţinut aseară în nou reabilitata Sinagogă Zion, de către formaţia coral-instrumentală a Comunităţii Evreieşti din Oradea, Hakeshet Klezmer Band, a adus multă bună dispoziție sutelor de invitați, care au umplut până la refuz clădirea monument istoric. Momentul marchează faptul că, din această săptămână, Sinagoga Zion va intra în circuitul turistic orădean. În deschiderea evenimentului a vorbit Lucian Popa, directorul Administrației Domeniului Public din cadrul Primăriei Oradea. De asemenea, a luat cuvântul și Felix Koppelmann, președintele Comunității Evreiești din România. Acesta a și făcut prezentarea formaţiei Hakeshet Klezmer Band, care a reprezentat România la Festivalul de muzică klezmer din Buenos Aires. Concertul a durat mai bine de o oră, timp în care invitații s-au bucurat de muzica specifică. Fiind o muzică a bucuriei, care contrastează cu suferințele îndurate de acest popor, orădenii au savurat muzicalitatea cântecelor interpretate de talentații instrumentiști. Fiecare piesă a fost îndelung aplaudată. La finalul concertului, cei prezenţi au fost invitaţi să deguste prăjituri.

Începând din această săptămână, de marţi până duminică, sinagoga va putea fi vizitată de orădeni, dar şi de turiştii interesaţi. Programul de vizitare va fi de marţi până vineri între 9.00 -17.00, iar sâmbătă şi duminică, între orele 11.00 – 18.00. Municipalitatea orădeană îşi doreşte ca, după introducerea în circuitul turistic, să organizeze aici o serie de evenimente culturale, de la expoziţii la concerte. Reamintim că proiectul de reabilitare a Sinagogii Zion a fost finanţat din fonduri nerambursabile, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România (76% din suma cheltuită în cazul partenerului - Municipiul Oradea), parteneri în cadrul proiectului fiind Municipiul Oradea (lider de proiect) și Comunitatea Evreilor din Debreţin (partener). Valoarea totală a proiectului a fost de 1.892.150,02 euro, din care 1.565.852,02 euro a revenit Municipiului Oradea (pentru reabilitarea Sinagogii Zion), iar 326.298 euro a primit Comunitatea Evreilor din Debreţin. Lucrările au fost executate de SC Abed Nego SRL, în perioada 30.12.2013- 27.11.2015.