Iubitorii artei fotografice s-au reunit vineri, 8 iulie, în cunoscuta Galerie orădeană Euro Foto Art, pentru a participa la o nouă expoziție. De această dată, pe simeze, au fost instalate 100 de fotografii, alb-negru și color, realizate de membrii Asociației Artiștilor Fotografi din Transcarpatia.

Cea de a 518-a expoziție organizată în Galeria „Euro Foto Art” din Oradea a adus împreună artiști fotografi din România și Ucraina, public iubitor de artă fotografică, dar și reprezentanți ai presei. Vernisajul expoziției a avut loc vineri, de la ora 18.00, în prezența artistului fotograf Volodimi Norba, președintele Asociației „Transcarpatia”, asociație care are sediul în Ujhorod, Ucraina. De asemenea, doi artiști fotografi – Ovi D. Pop și Ovidiu Gabor - care au fost de mai multe ori în Ujhorod, au participat la eveniment.

Expoziția a fost deschisă de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” Oradea. El a prezentat lucrările expuse pe simeze, subliniind, în același timp, colaborarea deosebită pe care a avut-o, de-alungul timpului, cu artiștii fotografi din Ucraina. „Întotdeauna am fost atras de țările pe care le-am vizitat, dar de Ucraina în mod special. Primele mele relații cu această țară au început în urmă cu 15-20 de ani, cu orașul Rivne. De atunci, prin reputatul artist fotograf Sergey Buslenko, am cunoscut numeroși artiști fotografi din diferite orașe. În fiecare an, de două, trei ori, ajung în Ucraina, cu diferite expoziții, iar artiștii fotografi din mai multe orașe din Ucraina ajung, prin mine, aici. De altfel, aceste asociații ale artiștilor fotografi au devenit, demult, ambasade culturale ale celor două țări”, a spus artistul fotograf Ştefan Tóth. „Avem o colaborare deosebită cu Consulatul General al României la Cernăuți, prin consulul general dr. Eleonora Moldovan, care patronează manifestările și care este prezentă la vernisaje”, a precizat preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” Oradea.

Momentele muzicale din cadrul vernisajului au fost oferite de către artistul Thurzó Sándor József, care a interpretat mai multe piese din repertoriul internațional.

Asociația Artiștilor Fotografi din Transcarpatia (PAAT) a luat ființă în anul 2009, din dorința de a arăta lumii peisajele fermecătoare ale regiunii și pentru a dezvolta o cooperare cu artiști fotografi din Europa și nu numai, care, în prezent, are 33 membrii din Ujhorod și din Regiunea Transcarpatia. PAAT este membru individual al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP). Pe parcursul ultimilor ani, PAAT a organizat în Ujhorod, respectiv în Cehia, Slovacia, Polonia, Republica Moldova, Georgia, România și Ungaria 82 de expoziții internaționale. Asociația Artiștilor Fotografi din Transcarpatia este unul din partenerii foarte activi ai Asociației „Euro Foto Art”.

Expoziţia, organizată în parteneriat cu Primăria Oradea și Bilioteca Județeană Gheorghe Șincai”, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, rămâne deschisă în zilele de lucru, între orele 8.00 – 19.00, până în 21 iulie, accesul publicului fiind gratuit.