Recoltarea grâului, în Bihor, este în plină desfăşurare, lucrarea efectuându-se în proporţie de 59% de pe cele 59925 de hectare suprafaţă destinată acestei culturi.
Conform datelor comunicate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, la 15 iulie a.c., în judeţ grâul s-a recoltat de pe suprafaţa de 35 395 de hectare, obţinându-se o producţie totală de 114 210 tone. Din acestă cantitate, 69300 de tone reprezintă grâu existent la producători, diferenţa de 44910 tone fiind grâul livrat la unităţi autorizate de depozitare.
Cât priveşte producţia medie pe hectar, la nivel de judeţ, ea este de 3227 kg, mai mare faţă de cea preconizată (3147 kg). Peste media pe judeţ se află producţia/hectar de 3700 kg raportată de către societăţile comerciale şi societăţile agricole din sectorul privat. Cea mai mică producţie medie/hectar se înregistrează la cultivatorii individuali (gospodăriile populaţiei) şi sectorul de stat, cu 3000 kg grâu/hectar.
Referitor la costurile de producţie şi la valorificarea noii recolte de grâu, implicit profitul, calculele finale îngândurează producătorii. Pe de o parte, aşa cum se raportează cantitatea de recoltă obţinută până acum, nu se depăşeşte "pragul" de 4000 kg/hectar, pe de altă parte, comercianţii nu oferă la cumpărare un preţ rezonabil pe kilogramul de grâu, dezechilibrând, oarecum, "balanţa speranţei de câştig" a producătorului. Iar în ceea ce priveşte sprijinul financiar primit de cultivatorii de grâu, în realitate acesta este de 324 lei/hectar - bani din finduri europene alocate pentru anul 2007, nu 524 lei/ha, aşa cum s-a scris în urmă cu 15 zile, la care se adaugă 500 lei reprezentând bonuri valorice. Cât de rentabil este să se cultive grâul, se va vedea la finalul campaniei de recoltare...