Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara, afirmă două surse citate de site-ul EurActiv.com, însă aceste informații sunt respinse cu fermitate de MAE.

Conform uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic și politic. "Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este ușor de îndeplinit," a declarat sursa citată, sub protecția anonimatului.

Potrivit unui raport recent al Centrului Simson, după Războiul Rece, la baza aeriană Incirlik din Turcia, la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Siria, au fost amplasate aproximativ 50 de arme nucleare tactice americane.

În timpul loviturii de stat eșuate din Turcia, autoritățile de la Ankara au tăiat alimentarea cu energie a bazei de la Incirlik și au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze aici. Rămâne o întrebare fără răspuns dacă Statele Unite ar fi putut menține controlul armelor nucleare în cazul unui conflict conflict civil prelungit în Turcia, se mai afirmă în raport.

O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relațiile dintre SUA și Turcia, în urma loviturii de stat, s-au deteriorat într-o măsură așa de mare încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele nucleare sunt mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citată.

Euractiv a cerut Departamentului american de Stat, dar și autorităților turce și române, să comenteze aceste informații. Oficialii americani și turci au promis că vor oferi un răspuns în acest caz.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe de la București a negat cu tărie informațiile cu privire la transferul armelor nucleare americane în România. "Ca răspuns la solicitarea Dvs., MAE român respinge cu fermitate informațiile la care se face referire," se afirmă într-un comunicat semnat de un purtător de cuvânt al instituției.

"Din punctul de vedere al legislaţiei interne, Legea 111/1996 republicată în 2006, prin articolul 6 interzice pe teritoriul României cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, fabricarea, importul, tranzitarea unei arme nucleare ori a oricărui dispozitiv exploziv nuclear. În plus, din 1970, România este membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi s-a conformat tuturor prevederilor privind notificarea şi controlului în domeniul nuclear, reprezentând un exemplu pentru comunitatea internaţională", a spus fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, care este membru în GEM ( Group of Eminent Persons) al al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), o agenţie specializată a Naţiunilor Unite.