Asociația pentru promovarea turismului în Oradea și regiune a organizat marți, 4 iulie, în Cetatea Oradea, o conferință de presă, pe tema ediției din acest an a Festivalului Medieval al Cetății Oradea. Cu acest prilej, Mihai Jurca, directorul asociației, și Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, au prezentat programul evenimentului.

 

Paradă medievală, pe străzile orașului

În fiecare an, în luna iulie, Cetatea Oradea invită la o călătorie în timp, departe, până în timpuri medievale. În acest an, cea mai mare sărbătoare medievală a Cetății se va desfășura în perioada 7-9 iulie, reunind cavaleri, domnițe, menestreli, jongleri cu foc și meșteri.

După deschiderea oficială a festivalului, care va avea loc vineri, 7 iulie, de la ora 14.00, va urma parada medievală, care va putea fi admirată, începând cu ora 17.00, pe traseul: platoul din fața Magazinului Crișul - str. Republicii - Piața Unirii - str. Independenței - Parcul 1 Decembrie - Cetatea Oradea.

„200 de actori costumați în straie medievale vor însufleți curtea Palatului Princiar cu corturi, iurte, ateliere de fierărie și alte activități care erau specifice unui târg în Evul Mediu. Toate trupele care vor fi în curtea palatului vor avea zilnic momente dedicate interacțiunii cu publicul, de la dresură cu păsări de pradă, până la expoziții de arme sau meșteșuguri medievale”, a anunțat Mihai Jurca în cadrul conferinței de presă.

Potrivit acestuia, Curtea Palatului Princiar va fi o atracție atât pentru copii, cât și pentru adulți sau pasionații de armuri și arme medievale.

35 de artizani și meșteri populari vor aduce în fața vizitatorilor tradiții și obiceiuri specifice acestor zone, umplând strada Breslelor: cioplit în lemn, modelare în lut, croșetat, pielărie, olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit, opincar, iconar, artizan și atelier de săpunuri naturale etc.

 

Demonstrații de meșteșuguri

Totodată, vor avea loc demonstrații de meșteșuguri și un mic târg de meșteșuguri populare, unde vizitatorii vor putea să vadă confecționarea produselor artizanale, putând chiar să le achiziționeze. Tot aici, se vor desfășura ateliere pentru copii, unde cei mici vor putea învăța diferite meșteșuguri: cioplit în lemn, modelare în lut, croșetat, pielărie, olărit, broderie, pictură pe mobilă, împâslit sau atelierul floralului.

 „În fiecare seară, de la ora 19.00, vor avea loc lupte medievale, acestea fiind elemente inedite care completează programul ediției din acest an a festivalului”, a mai spus Mihai Jurca.

În plus, în cadrul festivalului, sunt programate concerte pe scena din interiorul Cetății. Astfel, vineri, 7 iulie, de la ora 21.00, vor concerta Phoenix și invitații - Călin Pop și Dan Andrei Aldea; sâmbătă, 8 iulie, de la ora 19.30, la Teatrul de Vară din Cetate, vor putea fi ascultați Ada Milea și Alex Bălănescu, iar de la ora 21.00, va intra în scenă trupa Vama. Duminică, 9 iulie, în ultima zi a festivalului, vor concerta, de la ora 21.00, cei de la trupa „Subcarpați”.

„Vineri și sâmbătă, după concerte, vor fi jonglerii cu foc, care vor fi prezentate de către trupa Hypnosis, în curtea Cetății (intrarea în Palatul Princiar). Le organizăm noaptea, pe întuneric, pentru că sunt spectaculoase”, a conchis Jurca.

 

Zonă pentru copii

În continuare, a luat cuvântul Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, care a menționat că de anul acesta, se intră pe o linie nouă de promovare a Cetății Oradea. „Astfel, acest eveniment nu se mai numește Zilele Cetății Oradea, stabilind că el trebuie să fie unul definitoriu pentru acest spațiu, și să apară sub genericul „Festivalul Medieval al Cetății Oradea”, a punctat Lupșea.

Pentru cei mici va fi amenajată o zonă specială, unde se vor putea distra în voie pe tobogane, trambulină sau în cadrul unor activități educative, cum ar fi: trasul cu arcul (sâmbătă, 8 iulie, și duminică, 9 iulie, între orele 10.00-12.00, în spatele Corpului H, lecțiile de tir fiind oferite gratuit de către Asociația Red Point Oradea); ateliere de luterie, pictură pe ipsos, expoziții sau jocuri de strategie.

De asemenea, vor avea loc expoziții de reproduceri arheologice din cultura autohtonă, greacă, egipteană, precolumbiană și indiană, care vor fi oferite, între orele 18.00-23.00, de către Asociația Noua Acropolă.

Întrucât la ediția de anul trecut organizatorii s-au confruntat cu foarte multe cazuri în care copiii s-au pierdut de părinții lor, Angela Lupșea a făcut un apel către părinți să își supravegheze mai bine copiii. „Bine ar fi ca fiecare copil să aibă asupra lui un număr de telefon al părinților, pentru ca aceștia să fie găsiți mai ușor, în cazul în care copiii lor se rătăcesc”, a menționat Angela Lupșea.