François Hollande a renunţat miercuri, după patru luni de controverse, la o revizuire a Constituţiei în vederea retragerii cetăţeniei franceze persoanelor condamnate pentru terorism şi constituţionalizării” stării de urgenţă.

"Am decis să închid dezbaterea constituţională, dar nu mă voi abate de la angajamentele pe care mi le-am asumat pentru a asigura securitatea ţării”, a declarat şeful statului francez. Hollande a anunţat că vrea să modifice Constituţia în Congresul reunit la Versailles, imediat după atacurile de la 13 noiembrie. El încearcă să dea vina pe opoziţie pentru această renunţare.

"O parte a opoziţiei este ostilă oricărei revizuiri constituţionale”, a declarat miercuri preşedintele francez. "Deplâng profund această atitudine”, a adăugat el. Şeful statului a ţinut să insiste asupra "eficienţei” stării de urgenţă şi angajamentelor asumate în vederea consolidării mijloacelor poliţiei, jandarmeriei, armatei, poliţiei vamale şi serviciilor penitenciare.

În ultimele 24 de ore, diverşi actori parlamentari şi-au multiplicat declaraţiile şi au "îngropat”, puţin câte puţin, ipoteza unei reuniuni a Congresului, în pofida faptului că revizuirea viza modificarea articolului 1 în vederea introduceri stării de urgenţă, singura măsură care a obţinut un consens în rândul parlamentarilor. Lideri din cadrul Partidului Les Républicains (LR) au respins marţi ideea unei revizuiri limitate, după un nou atac al lui Jean-Christophe Cambadélis, care a anunţat că "mingea este în terenul dreptei”.

"Toate aceste lucruri nu au sens. Starea de urgenţă funcţionează deja foarte bine”, declara pentru Le Monde Bruno Retailleau, după o reuniune a senatorilor LR. "Îl obligăm pe François Hollande să-şi asume responsabilităţile. Majoritatea sa este divizată, ministrul lui a demisinat. Nu mai este problema noastră”, adăuga el. Bruno Le Roux a continuat să apere această revizuire, într-o expectativă, acuzând dreapta. "Da, avem nevoie de această revizuire constituţională”, declara pentru France Info preşedintele grupului socialist din Adunare, după care a acuzat dreapta. "Motivul care poate conduce la o blocare constă în faptul că o parte, subliniez, o parte, a dreptei nu vrea ca preşedintele Republicii să se poată prevala de o revizuire constituţională, chiar dacă vizează probleme esenţiale pentru ţara noastră”, denunţa el.