Duminica a cincea din Postul Paştelui s-a dovedit a fi pentru presa locală, bloggeri şi fotografii profesionişti un adevărat pelerinaj cultural în zona Beznea - Roşia - Pomezeu - Dobreşti. Dezlegarea la ulei şi vin a fost şi o dezlegare la învăţătură într-un tur organizat ireproşabil de către Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului din Bihor.

 

"Descoperă Bihorul” este o iniţiativă ADDePT Bihor menită a conştientiza comorile peisagistice şi culturale ale judeţului. Primul popas a fost făcut la Biserica de lemn din Beznea, datată 1793 şi declarată monument istoric. Edificiul poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Construcţia în sine este destul de bine păstrată, pictura interioară însă este în mare proporţie distrusă. Exteriorul este înconjurat de motivul frânghiei, care încadrează şi uşa de intrare. Din acoperişul de şindrilă se ridică un turn cu balcon şi coif octogonal.

La Roşia, cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de Pricesne "Cântaţi Domnului Cântare Nouă” a animat toată localitatea. Pe la amiază, biserica satului şi străzile din jurul ei s-au umplut de lume: interpreţi populari, ansambluri folclorice, majoritatea dintre ei fiind elevi la şcolile din zonă, dar şi turişti veniţi special pentru eveniment. Ca în fiecare an, spectacolul s-a ţinut în biserica din localitate, într-o atmosferă evlavioasă, specifică unei sărbători creştine.

Turul a continuat cu o vizită la Cetatea Kornis din Pomezeu, denumită astfel după Sigismund Kornis, seniorul unei familii nobiliare care stăpânea domeniul Pomezeului la începutul secolului al XVII-lea. Din reşedinţa amintită au mai rămas astazi în picioare doar două bucăţi de zid, una dintre ele erodată atât de mult încât se aseamănă mai degrabă cu un turn. Încercările de a o reabilita s-au lovit până acum de hachiţele juridice, fostul conac aflându-se actualmente pe terenul proprietate privată a unei familii din localitate.

Ultima oprire s-a făcut pe teritoriul comunei Dobreşti, la Lacul Vida, faimos pentru culoarea apei sale, un verde de smarald, dar şi pentru modul unic de deversare a apei printr-o pâlnie specială, atunci când acumularea de apă este prea mare pe cele şase hectare ale lacului. Barajul aflat în capătul de nord al satului Luncasprie are 10 metri înălţime şi este construit din anrocamente. Pescuitul, căţăratul şi drumeţiile sunt cele mai gustate activităţi în zona care beneficiază şi de circa 300 de peşteri nemarcate.

Deliciile peisagistice şi culturale au fost completate pe parcursul turului de cunoaştere a Bihorului şi cu delicii culinare, la pensiunea Dorel Codoban din Roşia şi la Cantonul Silvic de lângă Lacul Vida, participanţii fiind ospătaţi cu savuroase bucate tradiţionale. Trecere mare au avut colăceii cu nucă şi brânză, pâinea coaptă pe vatră, slănina, şunca şi pălinca de prune.

Study-tour-ul organizat de ADDePT Bihor a avut ca parteneri Primăria comunei Roşia şi Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdú Bihar, iar ca sponsori, Hotel Transit, Duran’s, Pensiunea Dorel Codoban, Pensiunea-restaurant Casa Cornis, Marinova Impex SLR şi SC George Corporation SLR.