Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a fost, în weekend, gazda întâlnirii mondiale a profesorilor catolici, un eveniment în care s-a făcut, printre altele, o analiză a caracteristicilor care diferențiază școlile catolice de celelalte instituții confesionale de același tip. 

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 10-12 noiembrie, printre participanți aflându-se episcopul greco-catolic Virgil Bercea și László Böcskei – episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea Mare. Union Mondiale des Enseignants Catholiques/World Union of Catholic Teachers (UMEC/WUCT) organizează anual câte o întâlnire internațională a membrilor săi. Anul trecut, aceasta a avut loc în noiembrie, la Universitatea St. Mary din Londra. Anul acesta a venit rândul Oradiei. UMEC/WUCT este forul profesorilor catolici din învățământul școlar preuniversitar și universitar, singurul recunoscut cu această autoritate de către Sfântul Scaun. A fost fondat în anul 1951, la Roma, la inițiativa unor conducători de asociații educative din 17 țări. UMEC/WUCT este membră a conferinței Organizațiilor Internaționale Catolice. Ca ONG, uniunea are statut consultativ pe lângă Consiliul Europei, Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite, UNESCO și UNICEF.

Conform Episcopiei Greco-Catolice de Oradea întâlnirea, care a avut caracter formal, formativ și științific, s-a numit „Profesorul, în fața provocărilor lumii de astăzi” și a fost compusă din patru conferințe. Participanții, profesori de pe tot mapamondul, au putut propune lucrări științifice pe teme educaționale și articole care urmează să fie publicate într-o lucrare cu ISBN, în lunile ce urmează.

Parteneri în organizarea evenimentului au fost UMEC/WUCT, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea St. Mary din Londra și Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.