În conformitate cu Legea nr. 129/1998, s-a constituit Fondul Român de Dezvoltare Socială, care are ca obiectiv sprijinirea unor comunităţi defavorizate în realizarea şi modernizarea unor drumuri locale. În acest sens, au fost create, în cadrul comunităţilor, grupuri de iniţiativă independente faţă de autorităţile locale, care, prin dispoziţia primarului şi avizul D.G.F.P., au obţinut personalitate juridică, necesară gestionării fondurilor primite de la FRDS.

În prezent, etapa de finanţare care se derulează este îndreptată către fostele localităţi miniere, printre care au fost cuprinse şi satele Borozel, Şerani, din comuna Borod, precum şi cătunul Pojorâta, din comuna Şuncuiuş. După constituire, conducerile grupurilor de iniţiativă au fost instruite în vederea respectării legalităţii privind gestionarea fondurilor. Menţionăm că primăriile au finanţat studiile de fezabilitate a drumurilor ce urmează să fie reabilitate în cazul localităţilor din comuna Borod, iar la Pojorâta - Şuncuiuş, finanţarea acestui studiu a fost suportată de comunitate. Valoarea grantului pentru fiecare dintre aceste drumuri în lungime de aproximativ 2 km fiecare este de 100 mii dolari, la care se adaugă contribuţia în muncă a comunităţii - de 10%. Derularea proiectelor în comuna Borod se află în stadiul de realizare a achiziţiilor pe bază de licitaţie pentru desemnarea firmei ce urmează să elaboreze documentaţia tehnică de autorizare şi execuţie a lucrării, etapă finalizată în 14 martie de către o comisie de specialişti supervizată de Dumitru Cacuci, din partea FRDS. O problemă care ridică un semn de întrebare pentru Grupul de Iniţiativă de la Borozel este realizarea, de această dată de către Primăria Borod, a proiectului de introducere a canalizării şi apei în satul Borozel, proiect care se suprapune cu acela de realizare a drumului. Pentru a nu depăşi termenul de 18 luni pentru realizarea drumului, Grupul de Iniţiativă a cerut în scris Primăriei Borod să le comunice stadiul derulării proiectului cu apa şi canalul. Din lipsă de tact, primăria nu a răspuns în scris acestei adrese, fapt care a dus la tensiune şi absenţa comunicării, deşi realizarea ambelor proiecte sunt în beneficiul comunităţii. Aceste animozităţi sunt alimentate de neînţelegerile dintre primar şi o membră a Grupului de Iniţiativă de la Borozel, precum şi de faptul că, în acest grup, nu se află şi un reprezentant al Primăriei, aşa cum este cel de la Borod - Şerani şi cel de la Pojorâta - Şuncuiuş, în care viceprimarii sunt membri şi aduc o contribuţie importantă la derularea proiectului şi asigurarea legalităţii.

Un alt fapt de semnalat la Şuncuiuş îl constituie ideea de transformare a Grupului de Iniţiativă, după finalizarea proiectului, într-o asociaţie civică cu personalitate juridică, care urmează să revendice şi să obţină retrocedarea în folosul comunităţii din Pojorâta a localului fostei cooperative de consum, construit de săteni, dar trecut în mod abuziv în patrimoniul cooperaţiei. O iniţiativă demnă de urmat, care, cu siguranţă, va duce la o reală implicare civică a locuitorilor în gestionarea treburilor obşteşti.