Tarabele piețelor pe timpul verii abundă de produsele expuse de mulți producători, iar în luna lui cuptor la mare căutare sunt pepenii, atât verzi, cât și galbeni, iar când grămezile expuse sunt nenumărate cumpărătorii „simt” speranța unor prețuri mai acceptabile.

 

Calitatea garantează succesul și nu prea

Forfota din piețe este una cunoscută tuturor gospodinelor, care de regulă sunt mai pretențioase, dar și mai cumpătate la „buzunar” în comparație cu bărbații și, tocmai de aceea, vânzătorii caută soluții care să satisfacă cerințele celor care le vizitează standurile cu produse. Piața din Ștei nu face excepție de la regulă, iar cei care și-au făcut o carte de vizită de-a lungul timpului, prin produsele de calitate vândute, sunt întotdeauna mai solicitați. O cunoștință veche, de 17 ani, la poalele Munților Apuseni, care își vinde produsele agricole, este și familia lui Stelică Pescaru, cunoscută în toată Depresiunea Beiușului pentru calitatea deosebită, atât a pepenilor verzi, cât și a celor galbeni, de diferite soiuri. „Pentru a avea sorți de izbândă pe piață, dar mai ales continuitate, trebuie ca produsele vândute să fie de calitate. Evident nu spun o noutate prin această afirmație, însă, din păcate, regula calității este de multe ori pusă la colț de veșnicii comercianți care apar pe timp de vară, iar producătorii care nu au posibilitatea să-și vândă produsele direct în piață stau la mâna acestora, primind prețuri jenante direct pe câmp, între 0,4-0,5 lei per kilogram. Munca țăranului devine astfel nerentabilă, ca de multe ori și a producătorilor care sunt sufocați în piață de nenumărați bișnițari”, a spus, printre altele, Stelică.

De la Ștei la Vrata și retur

Cunoscând familia Pescaru încă din primul an de când a poposit la Ștei, am acceptat, încă o dată, invitația lui Stelică de a face un drum destul de lung, de peste 400 de kilometri, până la Vrata. Am revăzut, iar, aceleași fețe arse de soare, dar pline de omenie, a căror principală ocupație este agricultura pe care o practică cu multă răspundere, în fiecare zi, în speranța unui trai civilizat. Plini de ospitalitate, una cunoscută, de altfel, au fost din nou părinții lui Stelică, Veronica și Florea, când le-am călcat pragul, exprimând evident bucuria revederii. Oameni harnici, cum au fost tot timpul vieții, ei au propria îndeletnicire, ocupându-se cu creșterea animalelor, având peste o sută de oi și capre, dar și câțiva porci, cum îi șade bine oricărui om de casă, așa cum plin de umor îmi explică tata Florea. Familia Pescaru cultivă pepeni pe 3,2 ha, recolta din acest an fiind una destul de mulțumitoare la pepeni verzi, dar precară la pepeni galbeni, din cauză că peste 60% din recoltă a putrezit, în urma unei furtuni ce s-a abătut asupra comunei. Cheltuielile au fost mai mari în acest an din cauză că a fost schimbată suprafața cultivată, unde s-a forat un nou puț de alimentare cu apă pentru irigare printr-o instalație de udare cu picătura. Naveta dintre Vrata și Ștei este făcută de Stelică în mod constant, cu o precizie de „ceas elvețian”, el încărcând marfa la primele ore ale dimineții, iar seara o descarcă la Ștei, pentru ca a doua zi să pornească din nou la drum.

După „majorat” va fi mai ușor

La anul, familia Pescaru va împlini „majoratul” în piața din Ștei, iar speranța lui Stelică pentru o muncă mai ușoară se leagă de faptul că fiul lui, Mihai, va împlini și el 18 ani (pe 6 decembrie). Fiind elev la Colegiul Tehnic Auto din Turnu Severin, Mihai va fi posesorul unui permis de șofer profesionist, iar, în viitor, drumul Vrata-Ștei se va face mult mai ușor. Pe timpul sezonului de vară, toți membrii familiei au sarcini precise, Mihai ocupându-se de recoltarea și încărcarea produselor în dubiță, iar Mariana, soția lui Stelică, având „buletin” de Ștei, asigură vânzarea. Un mare sprijin pe câmp este desfășurat de Mitică, cumnatul lui Stelică, un specialist în udarea cu picătura, dar și un bun organizator, precum și Pavel, care este „șeful de obiectiv” al pepenilor, prezent 24 de ore din 24 în câmp, pe timpul recoltei. „Drumul pepenilor este unul lung și obositor, dar dacă aceasta ne este îndeletnicirea trebuie să o facem cu simț de răspundere, respectând clientul prin asigurarea cu marfă de calitate, dar mai ales proaspătă, în ciuda multor dificultăți întâmpinate”, a afirmat Stelică, la finalul unei discuții despre munca lui pe timpul verii, când își efectuează concediul de odihnă, deoarece spiritul lui de mare gospodar a fost apreciat din nou de consăteni, el fiind reales viceprimar în comuna Vrata.

Un „pepenar” bihorean în piața din Ștei

Evident, în această perioadă, piața din Ștei este asaltată de mulți producători, printre cei care vând pepeni o altă cunoștință veche fiind o producătoare din Periam, Ionica Petrovici, cu multă vechime și ea pe aceste meleaguri. Mai timid anul trecut, dar mult mai îndrăzneț în acest sezon și-a făcut apariția printre pepenari și bihoreanul Cristian Tirla, din Stâncești, comuna Buntești, care cultivă doar pepeni galbeni. „Grădinăritul este o îndeletnicire la care țin foarte mult, care evident îmi aduce multe satisfacții. Legumele sunt principala ocupație, iar de anul trecut cultiv și pepeni galbeni pe o suprafață de 5 ari, având anul acesta o recoltă bună. Din păcate, prețurile din piață nu sunt întotdeauna fixate de producători, ci de veșnicii comercianți la care concură din plin, și bișnițarii, bine plasați în incinta pieței”, a afirmat, pus pe gânduri, Cristian, în așteptarea clienților, într-o zi de piață la Ștei.