ANAF reaminteşte contribuabililor modificările aduse Ordinului care reglementează publicarea trimestrială a listelor cu datornicii la buget.

Astfel, nu mai este considerat debitor al bugetului acel contribuabil ce are de rambursat sau de primit de la buget sume mai mari decât are de plată. De asemenea, o altă schimbare vizează structura tabelelor de prezentare detaliate pe contribuabili mari, mici şi mijlocii respectiv persoane fizice, inclusiv cele ce desfăşoară activităţi independente sau profesii libere. Prin obligaţii fiscale restante se înţeleg: obligaţii fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată; diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată. Nu sunt considerate obligaţii fiscale restante: obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii; obligaţiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale a căror executare este suspendată în condiţiile legii; obligaţiile fiscale cu termene de plată viitoare, stabilite în planul de reorganizare judiciară.

Nu fac obiectul publicării în listele contribuabililor datornici obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane: 100.000 lei - în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil; 50.000 lei - în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu; 10.000 lei - în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere; 1.500 lei - în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele ce desfăşoară activităţi economice în mod independent. Lista cuprinde denumirea/numele şi prenumele debitorilor, codul de identificare fiscală, cu excepţia persoanelor fizice, caz în care NU se va menţiona codul numeric personal, ci localitatea domiciliului fiscal, precum şi cuantumul total al obligaţiilor fiscale restante. Reamintim procedura aplicabilă pentru publicare listei datornicilor: trimestrial, cu data ultimei zile din trimestru, se identifică obligațiile restante la buget. Până pe data de 15 a lunii următoare sunt notificați debitorii cu sumele obligate la plată; daca există neconcordanțe între situația fiscală a contribuabilului și cea din evidența autorității, acestea trebuie clarificate în termen de 5 zile, în caz contrar prezumându-se corectitudinea datelor deținute de ANAF.