La nivelul judeţului Bihor numărul cazurilor de alcoolism îl depăşeşte pe cel al dependenţilor de droguri. Accesibile în orice magazin şi cu preţuri pentru toate buzunarele, băuturile alcoolice se transformă, de multe ori, în refugiul imaginar al persoanelor care nu reuşesc să facă faţă problemelor zilnice. Deşi în Oradea nu există o secţie specială pentru tratarea persoanelor dependente de alcool, acestea apelează la Spitalul Clinic de Neuro-Psihiatrie.

Numărul bihorenilor dependenţi de alcool a înregistrat o uşoară creştere comparativ cu anii precedenţi. Consumul în cantităţi mari de băuturi alcoolice provoacă schimbări majore negative în tot corpul, în primul rând, la nivelul organelor interne, iar în timp şi la nivel psihic, iar în cele din urmă, fizic. Potrivit dr. Horia Ardelean, medic primar şi şeful Secţiei de psihiatrie, o persoană trece printr-o serie de etape, care pot dura de la 7 la 12 ani, iar abia apoi se instalează dependenţa. Acesta a mai precizat că, deşi nu există o secţie de dezalcoolizare, însă acest lucru nu înseamnă că pacienţii nu pot fi internaţi şi trataţi. "În funcţie de locurile libere de care dispunem pe secţii şi de gravitatea sau urgenţa cazurilor, pacienţii sunt internaţi şi supuşi tratamentului adecvat", a precizat dr. Ardelean. Faţă de anii precedenţi, numărul bihorenilor dependenţi de alcool este mai mare cu aproape 12%, iar specialiştii preconizează că acesta va creşte. Şeful Secţiei de psihiatrie precizează că, de cele mai multe ori, dependenţii de alcool apelează la tratament consiliaţi de familie sau în regim de urgenţă, puţine fiind cazurile în care bolnavii se internează din proprie iniţiativă. Tratamentul durează în medie 14 zile, însă, în funcţie de gravitatea cazului, poate ajunge până la 4 săptămâni.
"Sunt o povară pentru societate"
Din păcate, numărul celor care reuşesc să nu revină la vechile metehne după terminarea tratamentului este mic. Tratamentul de detoxifiere, care constă în întreruperea consumului de alcool, se asociază cu administrarea de vitamine hepato-protectoare pentru a reechilibra metabolismul şi pentru a reface celula nervoasă distrusă de toxine. Interlocutorul noastru explică faptul că tratamentul este vital în cazul dependenţilor, deoarece consumul excesiv poate duce la epilepsie alcoolică, psihoză alcoolică sau chiar demenţă alcoolică. În mod normal, ar trebui să existe un tratament postcură, care să dureze pâna la şase luni, având în vedere că după ce se întorc în mediul lor obişnuit cei mai mulţi recidivează. Potrivit specialiştilor, principalele cauze care îi determină pe oameni să consume alcool în exces sunt lipsurile materiale, neajunsurile, dar şi stresul cotidian. Din păcate, o persoană dependentă de alcool se izolează într-o lume imaginară, îşi neglijează familia, slujba şi devine, în felul acesta, "o povară pentru societate". Dr. Ardelean consideră că prevenirea alcoolismului se poate face prin educaţie şi informare. "Din nefericire, nivelul nostru de educaţie este destul de scăzut, însă lucrurile se pot remedia prin comunicare şi toleranţă", a spus în încheiere dr. Ardelean.