Directorul adjunct al Secţiei Drumuri Naţionale Oradea a anunţat, ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că judeţul Bihor este pregătit pentru sezonul rece, licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor naţionale fiind adjudecată de o asociere de firme din Sălaj. De asemenea, şefa CAS Bihor a ţinut să precizeze că sunt bani pentru programele naţionale de sănătate.

 

Peste 74% de şcoli autorizate sanitar

În şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Alin Novac-Iuhas, a prezentat stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ pentru anul şcolar 2016-2017. Potrivit acestuia, printre noutăţile acestui an şcolar se numără: o flexibilizare a perioadei programului naţional „Şcoala altfel”; introducerea programului pilot „Masa caldă”, de care, în judeţul Bihor vor beneficia cei 1.047 de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Floare de Lotus” din Sînmartin; implementarea catalogului online, care „nu presupune niciun cost nici din partea părinţilor, nici a instituţiilor de învăţământ”. De asemenea, inspectorul şcolar general a anunţat că instituţia pe care o conduce are o nouă pagină web. În judeţul Bihor, susţine Novac, învaţă 95.000 de elevi. Faţă de anul trecut, în Oradea instituţiile de învăţământ sunt mai puţine cu una prin fuziunea dintre colegiile Andrei Şaguna cu Traian Vuia. De asemenea, au mai avut loc restructurări la nivelul unor unităţi administrativ teritoriale. „În privinţa autorizaţiilor sanitare, din cele 858 corpuri de clădiri, peste 74% au obţinut autorizaţia, 8,6% (74 clădiri) sunt în curs de autorizare, iar 17,1 % (147 clădiri) nu au obţinut autorizaţia de funcţionare. Faţă de anul şcolar precedent, stăm mai bine: am reuşit să depăşim procentul de 70%”, a menţionat şeful ISJ Bihor. Totodată, el a precizat că 152 de clădiri nu au sau sunt în curs de obţinere a avizului de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Majoritatea clădirilor – 661 – nu necesită acest aviz. Alin Novac-Iuhas s-a referit şi la concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct ce se va desfăşura în luna octombrie. Astfel, proba scrisă va avea loc în 12 octombrie, iar proba interviului în perioada 13 octombrie-11 noiembrie 2016. „Să fiţi cât se poate de riguroşi la concursul pentru directori. Nemulţumiri vor fi cu siguranţă şi se vor răsfrânge asupra Inspectoratului”, a atras atenţia prefectul Claudiu Pop.

 

Deszăpeziri sălăjene

Tot în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, directorul adjunct al Secţiei Drumuri Naţionale Oradea, Felix Buzgău, a prezentat stadiul pregătirilor pentru sezonul rece. El a dat asigurări că nu vor fi probleme cu deszăpezirile. Astfel, licitaţia pentru deszăpezirea sectoarelor de drum naţional care traversează judeţul Bihor a fost câştigată de asocierea de firme din Sălaj SC Athos Com şi SC Riposta Trans. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de patru ani.  „La această dată, Secţia Drumuri Naţionale Oradea are la bazele din subordine o cantitate de 1.706 tone de sare, 96,5 tone de nisip şi 2,8 tone clorură de calciu”, a menţionat Felix Buzgău. El a adăugat că vor fi luate măsuri pentru instruirea personalului care participă la activitatea de deszăpezire, în vederea informării corespunzătoare a participanţilor la trafic în ceea ce priveşte condiţiile de drum. „De asemenea, în colaborare cu organele poliţiei rutiere vor fi luate măsuri de verificare a pregătirii autovehiculelor şi verificarea utilajelor care participă la acţiunea de deszăpezire”, a declarat Buzgău. To el a anunţat că până la 1 decembrie vor fi montate panouri parazăoezi în lungime de 6.050 metri liniari. Prefectul Claudiu Pop le-a recomandat reprezentanţilor SDN Oradea să pregătească şi partea de parcare din Vârtop pentru a nu mai fi blocaje de circulaţie. În ceea ce priveşte lucrările la drumurile din subordine, pe DN 75 între Lunca şi Vârtop s-a turnat covor asfaltic, iar pe drumul Oradea-Marghita şlamuri bituminoase. Felix Buzgău a mai menţionat că drumul dintre Oradea spre Vama Borş va fi gata cel mai probabil la sfârşitul saptămânii trecute, în timp ce la supratraversările de peste centura Oradiei, în zona străzilor Ciheiului şi Nojoridului, mai trebuie făcute marcajele.

 

Sunt bani pentru tratamente

La finalul şedinţei, şefa Direcţiei pentru Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, a prezentat programele de prevenţie aflate în derulare. Astfel, în prima jumătate a acestui an, în Bihor s-au făcut 24.900 de vaccinări, au fost achiziţionate 4.121 de teste rapide pentru depistarea HIV, 368 bihoreni au fost incluşi în tratament pentru tuberculoză şi 648 femei au făcut testul Babeş-Papanicolau. Pe de altă parte, şefa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Luciana Dorca, a profitat de ocazie pentru a infirma acuzaţiile potrivit cărora nu sunt suficienţi bani pentru tratamente. Potrivit acesteia, CAS Bihor face lunar plăţi de 13 milioane de euro, în condiţiile în care încasările sunt de 6 milioane de euro, diferenţa fiind asigurată din bugetul de stat. „Mă voi opri la PET/CT pentru că la începutul anului am citit cu stupoare o declaraţie în presă de-a reprezentanţilor Centrului din Oradea că nu sunt bani suficienţi. I-am întrebat în scris de ce fac astfel de afirmaţii, când la sfârşitul anului 2015 ne-au dat înapoi 1.900.000 de lei, pentru că n-aveau ce face cu ei. La fel va fi şi anul acesta. Explicaţiile sunt aiuritoare: au spus că dă bine dacă zic aşa”, susţine Luciana Dorca. Ea s-a referit şi la reprezentanţii Spitalului Municipal din Marghita, care s-au plâns că nu au bani pentru salarii. „Bani se alocă. Îmi pare rău pentru cei care ies în presă şi spun altceva”, a afirmat directoarea CAS Bihor. Prefectul Claudiu Pop i-a recomandat ca dat viitoare să reacţioneze mai repede atunci când apar informaţii pe care le consideră eronate.