Partidul președintelui francez, Emmanuel Macron, împreună cu aliații săi, a obținut primul loc în cadrul primului tur al alegerilor parlamentare. La polul opus s-a aflat Partidul Socialist din Franța, care a înregistrat cel mai slab scor din 1958 încoace, adunând doar 10% din voturile alegătorilor.

 

Potrivit unor rezultate finale ale ministerului de Interne, citate de Le Figaro, Partidul Republica în mișcare (REM), împreună cu aliatul său Mișcarea democrată (MoDem) au obținut 32,32% dintre voturi, partidele de dreapta (Republicanii alături de aliații acestora) având 21, 56 %. Potrivit unor proiecții, REM și MoDem ar putea obține săptămâna viitoare între 400 și 455 de locuri în cadrul Adunării Naționale. Premierul Edouard Philippe a afirmat că votanții au confirmat în urma votului „atașamentul față de „proiectul reînnoirii, adunării și cuceririi” al lui Macron. Dreapta, ce spera să-l priveze pe Macron de majoritatea parlamentară, a obținut „un scor dezamăgitor pentru familia politică”, potrivit președintelui Adunării generale, Bernard Accoyer. Pe de altă parte, Partidul Socialist din Franța a înregistrat cel mai slab scor din 1958 încoace, adunând doar 10% din voturile alegătorilor, cu 30% mai puțin decât la precedentele alegeri, cele din 2012, informează postul France 24 și cotidianul The Guardian.

Conform estimărilor, socialiștii vor obține între 15 și 25 de mandate dintr-un total de 577 de locuri în Parlamentul francez. Înfrângerea este istorică, dacă ținem cont de faptul că în 2012, socialiștii au obținut majoritatea din Adunarea Națională. Rezultatul socialiștilor este pus în seama lipsei de popularitate a fostului președinte Francois Hollande, care a ajuns pe final de mandat la cea mai mică cotă de încredere a unui președinte din istoria modernă a Franței. Deputaţii din Adunarea Naţională sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale din Franța. Al doilea tur al alegerilor parlamentare este programat să se desfășoare pe data de 18 iunie.