Una dintre temele majore ale campaniei electorale pentru alegerile locale de acum un an a fost reamenajarea peisagistică a parcurilor şi scuarurilor din Oradea. Taman în prag de alegeri, aministraţia Groza aloca 6 milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări peisagistice în 23 de cvartale de locuit, scuaruri şi parcuri orădene. Investiţia "electorală" s-a dovedit a fi o greşeală speculată din plin de adversarii politici, care i-au reproşat primarului de atunci că suma, echivalentă cu 2 milioane dolari, era exorbitantă. Din păcate, nici cei care veneau atunci cu soluţii nu s-au dovedit, ulterior, mai inspiraţi, dovadă: starea jalnică a zonelor verzi din Oradea. La un an de la marile promisiuni electorale, parcurile orădene, scuarurile şi cvartalele dintre blocuri sunt pline de buruieni, cu arbuşti uscaţi, fără pic de culoare, actuala administraţie nereuşind să găsească soluţii viabile, la costuri mici, aşa cum a promis.

O grădină transformată în maidan
Un prim exemplu este Parcul 1 Decembrie. În urmă cu un an, aici, cel puţin scuarul din jurul fântânelor arteziene era împresurat cu flori multicolore, care aduceau o pată de veselie zonei. De asemenea, s-a încercat amenajarea celorlalte scuaruri din jurul statuii, însă investiţia în arbuştii ornamentali nu s-a dovedit foarte eficientă, parte dintre ei uscându-se. Costurile imense ale lucrărilor cerute de firma Dacardi au determinat noua administraţie a oraşului să rezilieze contractul, firma luându-şi florile şi celelalte materiale dendrologice şi plecând cu ele. De atunci, conducerea Primăriei Oradea a organizat, vara trecută, o campanie de salubrizare a întregului parc, însă, nimic mai mult. Noul sezon estival a surprins Parcul 1 Decembrie fără o floare, cu arbuşti uscaţi şi cu dalele tot crăpate. Reprezentanţii Primăriei Oradea ne-au precizat că s-a dat "comandă" pentru flori, însă angajaţii RER nu s-au conformat în termen, motivând întârzierea prin faptul că au prea puţin personal. În schimb, conducerea RER are un alt argument: "fonduri insuficiente". "Eu plantez în limita bugetului alocat. Banii sunt insuficienţi. În acest an avem bani doar pentru 68.000 de fire", ne-a precizat Ioan Serac, directorul RER.

Scuarul uimirii din Piaţa Unirii
O altă emblemă a oraşului lăsată în paragină este spaţiul verde din Piaţa Unirii. Aici, soluţia găsită de aministraţia Groza nu a fost agreată de orădeni. Mai mult, nici formula oferită de firma de peisagistică nu a fost de succes, arbuştii plantaţi dând semne de uscare încă de la plantare. Lucrările au fost stopate la scurt timp în vara anului trecut, iar de atunci noua administraţie nu s-a mai interesat să îndrepte vechile greşeli. Scuarul defrişat s-a umplut de buruieni, iar buxuşii globulari sunt în continuare uscaţi.

Nici Parcul Bălcescu sau Brătianu nu debordează de curăţenie. Bănci rupte, învechite, leagăne distruse, toate aştepteaptă, probabil, o nouă campanie electorală.

Actuala administraţie pare să recunoască lipsurile în ce priveşte administrarea spaţiilor verzi din oraş, dovadă intenţia de concesionare a serviciului public de întreţinere parcuri şi scuaruri. O intenţie lăudabilă, însă pusă în aplicare cu întârziere. Potrivit programului anual de achiziţii, scoaterea la licitaţie a acestui serviciu este stabilită pentru luna august a.c. Asta înseamnă că abia prin toamnă contractele cu firmele de amenajări peisagistice se vor semna, iar întregul an 2009 va trebui să ne mulţumim cu actuala stare de fapt. Abia după doi ani, dacă totul decurge conform planului actualei administraţii, am putea să ne bucurăm de parcurile promise în campania electorală.