Criza economică a determinat disponibilizarea a peste 10.000 de bihoreni. La sfârşitul lunii aprilie rata şomajului în judeţ a atins procentul de 4%. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor încearcă ca, prin organizarea unor cursuri de formare profesională, să răspundă cererii ofertelor pieţei muncii prin calificarea şomerilor.

Concedieri colective pe bandă rulantă
Din toamna anului trecut mai multe firme bihorene au prezentat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor listele cu numărul angajaţilor care urmau să fie disponibilizaţi temporar sau definitiv. Încă din prima lună a acestui an, zeci de societăţi comerciale au efectuat concedieri colective în diferite domenii cum ar fi confecţii îmbrăcăminte, încălţăminte, mobilier, construcţii, agricultură sau fabricarea produselor alimentare. În urma acestor concedieri colective, angajatorul nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de nouă luni de la data concedierii acestora. În situaţia în care, în această perioadă, se reiau activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligaţia de a transmite salariaţilor concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i reangaja pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen, concurs sau perioadă de probă. Persoanele disponibilizate pot beneficia de indemnizaţia de şomaj. Valoarea acestui ajutor se stabileşte în funcţie de câştigul mediu brut realizat în ultimele 12 luni ale stagiului de cotizare. Persoanele aflate în această situaţie şi care se vor angaja în perioada de acordare a indemnizaţiei au dreptul la 30% din indemnizaţie până la sfârşitul perioadei în care ar fi trebuit să o primească.

Peste 11.000 de şomeri
La sfârşitul lunii aprilie, în evidenţele AJOFM Bihor erau înregistraţi 11.150 şomeri, dintre care aproape jumătate femei. De asemenea, din totalul şomerilor, 43%, adică peste 5.800, beneficiază de indemnizaţia de şomaj. "Numărul disponibilizărilor a mai scăzut, asta şi datorită faptului că, odată cu terminarea sezonului de iarnă, o parte din firmele de construcţie şi-au reluat activitatea, fiind reangajate persoanele disponibilizate sau creându-se astfel noi locuri de muncă", ne-a declarat Daciana Nica, director adjunct al AJOFM Bihor". Totodată, Agenţia a început activităţile de formare profesională. Astfel, la Marghita sunt în plină desfăşurare cursuri de confecţioner încălţăminte, urmând ca, în perioada următoare, să înceapă, la Oradea, cele de lucrător în comerţ, bucătar şi operator calculatoare. "Din baza noastră de date au fost selectaţi şomerii care urmează sau vor urma cursurile de formare profesională, în program fiind incluşi 544 de şomeri. În funcţie de cerere, dar şi de bugeul alocat, vom organiza şi alte cursuri", a mai precizat Daciana Nica.