Fonduri europene şi de la bugetul de stat având ca destinaţie fermierii din Bihor. Efectuarea plăţilor, prin APIA, pentru aproximativ 43000 de solicitanţi din judeţ. Pentru anul 2008, s-au solicitat subvenţii pe unitatea de suprafaţă reprezentând peste 300 000 de hectare.

Distribuirea subvenţiilor aferente anului precedent
Conform legislaţiei în vigoare, se acordă sprijin financiar pe unitatea de suprafaţă (la hectar) însemnând, anual, echivalentul în lei a 97 de euro/hectar teren cultivat, iar celor care nu au cultivat terenul, dar l-au menţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, cât şi celor care au păşuni li se acordă, anual, echivalentul în lei a 50, 55 euro/hectar. Fondurile provin de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat.
Pentru a beneficia de acest sistem de subvenţii, deţinătorii de teren din Bihor au depus, în anul 2007, cereri şi documentaţiile aferente, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Bihor. În 2008 a început derularea subvenţiilor aferente anului precedent, finalizarea acţiunii urmând a fi până la 30 iunie a.c. "La această dată, din totalul solicitărilor, însemnând 42962 de cereri depuse în 2007, s-au întocmit documentele de plată şi s-au înaintat la APIA Bucureşti pentru 90% dintre solicitanţi. Plăţile efective s-au făcut pentru 78% dintre cei la care s-au întocmit documentele de plată", a declarat, ieri, dl. ing. Ioan Grec, director executiv al Centrului Judeţean APIA Bihor.
Aşa cum a menţionat dl. Ioan Grec, tot personalul de specialitate al APIA Bihor este mobilizat, şi se va lucra inclusiv duminică, pentru întocmirea anexelor şi deciziilor de plată la ultimii 4296 de beneficiari de subvenţie pe 2007. "Luni, 23 iunie a.c., încheiem această operaţiune, o raportăm la APIA Bucureşti, după care vor intra la paltă, în zilele următoare, toţi cei care încă nu au primit banii. Plăţile se fac, a continuat dl Ioan Grec, prin virament, în contul bancar al solicitantului de subvenţie.

Depunerea cererilor pentru subvenţia din 2008
Termenul scadent pentru depunerea cererilor de primire a subvenţiei pe hectar, în 2008, a fost 15 mai a.c. Cei care nu s-au încadrat în acest termen au mai avut posibilitatea de a depune cereri, la APIA Bihor, în perioada 16 mai - 9 iunie a.c., însă cu aplicarea unei penalităţi de 1%, din suma cuvenită, pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
Acum s-a finalizat centralizarea datelor, la APIA Bihor. Concluziile: faţă de numărul solicitanţilor (cererilor) de anul trecut (42962), acum sunt 38659 de cereri; suprafaţa de teren pentru care s-a solicitat subvenţia/hectar însumează 318597 de hectare. "Procentual, sunt cu 10% mai puţine cereri depuse pentru 2008, iar ca suprafaţă, mai puţin cu 4%. A crescut, însă, cu 2%, suprafaţa de teren reprezentând ferme cu peste 50 de hectare", a specificat dl Ioan Grec.
Datele de mai sus au fost transmise la APIA Bucureşti. În baza acestor solicitări de subvenţie pe unitatea de suprafaţă, plăţile pentru anul 2008 urmează a se efectua, conform calendarului stabilit, în intervalul 1 decembrie 2008 - 30 iunie 2009.