Expoziţiile propuse de Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) la sediul din Palatul Baroc, au fost atractive pentru elevii înscrişi în programul Şcoala Altfel. Peste 1.500 de copii au venit în vizită doar în primele trei zile ale săptămânii, listele de programări fiind pline de grupuri, până la sfârşitul săptămânii.

 

Joi dimineaţa, la Palatul Baroc, începând cu ora 10.00, grupurile de elevi au început să-şi facă simţită prezenţa la cele mai recente expoziţii deschise în întâmpinarea programului Şcoala Altfel. "În primele trei zile ale săptămânii au sosit peste 1.500 de copii, doar la Palatul Baroc şi mă refer la grupurile anunţate şi programate pentru ghidaj, pentru că au venit şi grupuri neanunţate. În plus, există programări şi la muzeele memoriale”, a spus directorul MTC Aurel Chiriac.

Printre primii copii care au trecut pragul palatului joi dimineaţa au fost şi elevii clasei a IV-a E, Şcoala Dacia, învăţătoare Dana Avram. Micuţii au fost bucuroşi de ghidaj şi s-au oprit la final în dreptul atelierului de încondeiat ouă, pentru a afla amănunte, mai ales că această activitate o aveau programată şi la clasă.

Palatul Baroc rămâne deschis elevilor şi îi invită la expoziţia oologică, cea mai mare colecţie de gen din Europa Centrală şi de Est, cu peste 3.600 de ponte (14.500 de ouă), aparţinând la 365 de genuri şi la peste 660 de specii de păsări. Colecţia are o valoare ştiinţifică inestimabilă, atât datorită vechimii istorice (cel mai vechi exponat este un ou de struţ care provine din Sahara Egipteană), cât şi diversităţii de specii, fiind prezente exponate de pe cele cinci continente, dar şi exponate de la specii de păsări care au trăit pe teritoriul nostru, dar nu mai cuibăresc în România. Cea de-a doua expoziţie este Cânepa - de la sămânţă la produs finit. Tehnică de lucru, instrumentar şi obiecte textile din lumea satului bihorean. Vizitatorii pot urmări procesul de prelucrare a cânepii, de la cules şi topit la zdrobit, meliţat, pieptănatul fuioarelor, torsul, răşchiratul firelor, spălatul, depănatul, urzitul şi ţesutul.

Pe lângă aceste expoziţii, muzeele memoriale îşi aşteaptă în continuare vizitatorii. Astfel, la muzeul memorial "Aurel Lazăr” se pot vedea: Arta 1900 şi Oradea. Secessionul; Pantheonul Revistei Familia, Seria 1865-1906 şi Primăvara Întregirii (care se va deschide în 19 aprilie), precum şi expoziţia dedicată lui Aurel Lazăr. La Muzeul Memorial "Ady Endre” se poate vizita expoziţia permanentă, iar la Muzeul Memorial "Iosif Vulcan” se poate vizita expoziţia Seriile Revistei Familia.