Ieri, la un an de la plecarea spre veșnicie a reputatului biolog Anna Marossy, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a organizat, la Băile 1 Mai, pe malul lacului Ochiul Mare din rezervația Pârâul Pețea, un eveniment comemorativ, care a fost marcat prin dezvelirea unui monument închinat memoriei sale. Realizarea monumentului, sculptat de către artistul beiușean Dan Daniel, a fost posibilă printr-un proiect finanțat de către Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

 

„Azi (n.r. - ieri), se împlinește un an de când Anna Marossy nu mai este printre noi. Am avut un respect personal față de domnia sa”, a spus Andrei Togor, managerul de proiect. Monumentul, care este creația tânărului artist Dan Daniel din Beiuș, reprezintă o floare de lotus termal, sculptat în marmură, alături de care a fost așezată și o placă comemorativă.

„Ulterior finanțării acestui monument, am reușit să preluăm custodia rezervației Pețea. Din păcate, apa nu este termală, ci provine din Valea Betfia. Cele trei specii (n.r. - Nufărul termal, Roşioara lui Racoviţă şi Melcul termal) nu mai există aici”, a mai spus Andrei Togor. El a menționat că din cele trei specii endemice, doar două - Nufărul termal şi Roşioara lui Racoviţă - au supravieţuit în acvariile Muzeului Ţării Crişurilor, care a fost custode al rezervaţiei, în vreme ce melcul Melanopsis parreyssi a dispărut, întrucât nu s-a reprodus în captivitate.

„Scopul acestui eveniment este acela de a ne aduce aminte de cea care a fost Anna Marossy. Sperăm ca acest loc să devină loc de pelerinaj, odată cu dezvelirea acestui monument”, a spus și Mihai Togor, președintele Aqua Crisius, care i-a îndemnat pe toți cei prezenți să ducă mai departe flacăra pe care a lăsat-o Anna Marossy, cea care și-a închinat întreaga viaţă protecţiei naturii şi păstrării unui mediu înconjurător curat.

Prezent la eveniment, primarul comunei Sînmartin, Cristian Laza, le-a mulțumit celor de la Aqua Crisius pentru proiect. El a recunoscut că, deși nu a cunoscut-o personal pe Anna Marossy, cunoaște eforturile domniei sale de menţinere şi salvare a rezervaţiei Pârâul Peţea. „Sper că împreună cu noul custode, cu priceperea domniilor lor, să redresăm această rezervație și să o oferim publicului spre vizitare”, a conchis primarul comunei Sînmartin.

Dan Daniel, artistul care a realizat lucrarea, le-a mărturisit celor prezenți că, în realizarea acestui monument, s-a legat de ceea ce i-a plăcut cel mai mult domniei sale: Nufărul termal. „Îi mulțumesc lui Andrei Togor că m-a cooptat în acest proiect. Mi-a plăcut foarte mult ideea. În realizarea acestui monument, m-am legat de ceea ce i-a plăcut cel mai mult doamnei Marossy, Nufărul termal”, a mărturisit artistul.

De asemenea, printre cei care au mai luat cuvântul s-au numărat prof. univ. dr. Vasile Marcu, de la Universitatea din Oradea, precum și Ioan Cohut, specialist în geotermalism, fost coleg de universitate cu Anna Marossy, care a acuzat faptul că rezervaţia a murit din cauza consumului iraţional de apă geotermală.

Un moment deosebit în cadrul evenimentului a fost intervenția unui elev de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, care a citit un  „manifest” în amintirea Annei Marossy și a depus o coroană de flori la monument.

La ceremonie au luat parte în jur de 50 de persoane, atât reprezentanți ai custozilor de arii protejate din județul Bihor, Universității din Oradea, Muzeului Țării Crișurilor, Liceului Teoretic ”Onisifor Ghibu” din Oradea, Agenției de Protecția Mediului, cât și persoane care au fost apropiate eminenței.