În ultimul joc din cadrul sezonului regulat al Ligii Naționale de baschet masculin, echipa pregătită de Cristian Achim a izbutit, întrerupând seria de 6 înfrângeri consecutive în fața clujenilor, să învingă U BT, cu scorul de 84-77 (26-15, 20-28, 22-19, 16-15).

 

Franklin odihnit și doi români permanent în teren

În condițiile în care era foarte puțin probabil ca Steaua București să se încurce pe teren propriu cu CSU Sibiu, Cristian Achim a hotărât ca întreaga partidă cu U BT Cluj să joace în permanență cu doi baschetbaliști români în teren. Asta deoarece regulamentul Cupei României prevede acest aspect, astfel că tehnicianul orădenilor a tratat acest joc ca pe o pregătire pentru Final Four. Mai mult, Cristi Achim a decis să-l odihnească pe căpitanul Will Franklin, pentru a fi mai proaspăt pentru Final Four-ul care va debuta duminică și să-l însărcineze pe Martin Zeno cu prerogativa de a coordona jocul. Ultimul american sosit la Oradea s-a descurcat excelent în această postură, baschetbalistul totalizând 19 puncte, 5 recuperări și 4 pase decisive. Din nefericire, a fost nevoit să iasă de pe teren din cauza unei accidentări la gleznă, care, sperăm, să nu fie una serioasă. Dacă antrenorul CSM CSU a jucat întreaga partidă având doi români în teren, de partea cealaltă, omologul său, probabil dornic să rămână neînvins în duelurile cu Oradea, a respecat această regulă doar parțial.

Spirite încinse în sfertul al 3-lea

După un prim sfert foarte bun făcut de orădeni, au urmat 10 minute mai slabe, astfel că la pauza mare CSM CSU avea un avantaj de doar 3 puncte (46-43). Echilibrul de pe tabelă a încins spiritele pe parcusul părții a treia. Asfel, Lucic, sârbul cu sânge fierbinte, și americanul Dykes au fost foarte aproape să se ia la bătaie. Din fericire, situația s-a calmat treptat și jocul s-a terminat fără niciun incident reprobabil. La intrarea în secvența decisivă, Oradea avea un avantaj de 6 puncte (68-62). Acesta a fost complet anulat de parțialul de 9-0 reușit de clujeni, care au anihilat total ofensiva gazdelor. CSM CSU nu a înscris nici măcar un punct jumătate din sfertul al 4-lea. În cele din urmă, roș-albaștrii au reușit să aducă celor 1800 de spectatori prezenți în tribune bucuria primului succes în fața clujenilor în actualul sezon. De menționat că cele două echipe se pot reîntâlni atât în finala Cupei României care se va disputa luni, de la ora 19.00, la Arena Antonio Alexe, cât și în faza a doua a playoff-ului.

Torok și-a cerut iubita de soție

Un moment special s-a petrecut la finalul meciului atunci când Rolland Torok de la U BT Cluj, jucător crescut și format la Oradea, și-a cerut iubita de soție pe parchetul Arenei Antonio Alexe, în aplauzele tuturor. Așadar, la finele unui sezon regulat bun făcut de CSM CSU Oradea, bihorenii au terminat pe locul al doilea, poziție ce le conferă în playoff avantajul terenului propriu până în finală. Acum urmează ceea ce lui Cristian Achim îi place să spună, jocurile decisive. Primul va avea loc duminică, de la ora 18.15, la Arena Antonio Alexe, atunci când CSM CSU va înfrunta Dinamo București în a doua semifinală din Cupa României.

CSM CSU: Zeno 19 puncte, Mandache 12 (2x3p), Barnette 7, Markovic 14 (2), Pașca 3 (1), Lucic 14 (1), Zupan 5, Petrișor, Țibîrnă 8, Nuhanovic 2 și Nicolescu. Antrenor: Cristian Achim.

U BT: Dykes 21 (2), Todic, Pasalic 12 (2), Adamovic 16 (4), Baciu 7, Kalnichenko 6 (2), Torok 3 (1), Kuti, Zigeranovic 12 și Guțoaia. Antrenor: Marcel Țenter.