Prin Anunţul Agenţiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR) privind Cererea de Proiecte sunt lansate sesiunile de primire a proiectelor, sunt stabilite perioadele în care se pot depune proiectele şi sunt anunţate fondurile alocate pentru sesiunile respective.

Potrivit Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR), în perioada următoare vor fi lansate o serie de măsuri importante pentru fermieri.

Astfel, pentru cea de-a doua jumătate a lunii, măsurile vizează investițiile în exploatațiile pomicole, dar și investiții în procesare și marketing.  Concret, măsurile care vor fi lansate până la data de 20 mai sunt următoarele: 4.1a - ”Investiții în exploatații pomicole” – care va avea o alocarea pentru acest an de 70,6 milioane de euro; Măsura 4.2 - ”Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/sau dezvoltarea de produse agricole” -  alocare totală de 93,5 milioane de euro; 4.2a - ”Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” -  alocare de 8,6 milioane de euro. De asemenea, urmează să fie lansate în perioada 20-24 mai: Măsura 4.2/4.2 a - ”Scheme ajutor de stat GBER” (alocare de 45,7 milioane de euro);  Măsura 4.3 - ”Schemă ajutor de stat ABER (drumuri forestiere)” (alocare - 50 milioane de euro); Măsura 6.2 - ”Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale” (alocare - 73 milioane de euro); Măsura 6.4 - ”Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” (alocare - 85 milioane de euro).  Măsura 4.3 - ”Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” – componenta drumuri acces agricol (alocare - 20 milioane de euro) urmează să fie lansată în perioada 23-27 mai, la fel ca şi Măsura 7.2 - ”Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”, cu o alocare pentru anul 2016 de 360 milioane de euro.

Pentru luna iunie, AFIR urmează să lanseze, în perioada 23-27 mai, Măsura 7.6 - ”Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural”, cu o alocare de 55 milioane de euro, iar în perioada 30 mai – 3 iunie va lansa Măsurile 9.1 - ”Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, (alocare de 4,9 milioane de euro), respectiv 9.1 a - “Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol” (alocare de 2,2 milioane de euro). În ceea ce priveşte măsurile preconizate a fi lansate în luna iulie, una dintre cele mai importante este schema pentru micii fermieri, cu o alocare de 112,3 milioane de euro. Totodată, vor fi lansate în perioada 18-22 iulie: 6.5 - ”Schema pentru micii fermieri” (alocare bugetară totală de 112,3 milioane de euro); 8.1 - ” Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” (50 milioane de euro); 4.3 -”Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” – componenta irigații, cu o alocare de 142 milioane de euro. Această din urmă măsură va fi lansată, potrivit AFIR, în funcție de momentul în care se adopta strategia.