Dâncu se întoarce, Năstase mai aşteaptă. Până când? Proaspăt ales în fruntea PSD Cluj, Vasile Dâncu a revenit în conducerea naţională a partidului, reluându-şi funcţia de vicepreşedinte pe probleme strategice al PSD, postură din care demisionase anul trecut. În vreme ce Grupul de la Cluj îşi reocupă poziţiile, Adrian Năstase se vede nevoit să mai aştepte întoarcerea în prima linie. Consiliul Naţional al PSD, la care Năstase ar urma, potrivit unui plan al susţinătorilor săi, să fie ales preşedinte al acestui organism, a fost amânat de la începutul lunii februarie spre finalul lunii, vehiculându-se posibilitatea amânării sale până în martie. Când, pentru a contracara revenirea lui Năstase într-o funcţie importantă, va putea fi invocată mai uşor necesitatea strângerii rândurilor şi a evitării tulburării apelor înaintea alegerilor locale. Şansa lui Adrian Năstase de a reveni în conducerea centrală a partidului se numeşte, şi de această dată, Ion Iliescu. Se pare că preşedintele de onoare face presiuni asupra lui Geoană pentru a anunţa data Consiliului la finalul săptămânii, când sunt prevăzute discuţii în acest sens la vârful partidului. Speranţele opozanţilor lui Geoană se leagă de reuniunea Consiliului, deoarece, în condiţiile în care a devenit nerealistă varianta convocării unui Congres extraordinar în prag de alegeri, această şedinţă atât de amânată rămâne singura variantă ce-i permite lui Năstase accesul la o funcţie din care să aibă un cuvânt mai greu de spus. Preşedinţia Consiliului Naţional, postură mai degrabă simbolică acum, este deţinută de Dan Mircea Popescu, unul dintre favoriţii lui Iliescu.
n Congresul Partidului Conservator a arătat două lucruri interesante: 1. Un lider capabil să-şi sacrifice propria creaţie, de teamă că nu o va mai putea controla. Dan Voiculescu a demonstrat o asemenea disponibilitate, specific dictatorială, în momentul în care, realizând că riscă să piardă controlul situaţiei, şi-a proclamat marioneta, pe Daniela Popa, preşedinte al PC, fără a mai exista un tur II care să decidă între primii clasaţi din turul I şi fără a ţine cont de revolta delegaţilor. Faptul a indicat precis, dacă mai era nevoie, că PC nu poate deveni, în aceste condiţii, un partid în adevăratul sens al cuvântului, fiind condamnat să rămână jucăria preferată a unui personaj 100% caragialian. 2. Mic, dezbinat, dar tentant. Şi pentru PSD, şi pentru PNL. PC rămâne o partidă atrăgătoare, chiar dacă a obişnuit să trădeze cu o nonşalanţă mereu uimitoare. Corlăţean şi Orban i-au linguşit pe conservatori şi le-au sugerat noi construcţii politice. Cu gândul la Antene, fireşte. Anghel e filo-liberal, iar Popa a rămas cu gândul la prima iubire politică: PSD, de unde a trecut, via ApR, la conservatori. Victoria ei va însemna o nouă apropiere de PSD? N-ar fi comică de-a dreptul această gogoaşă gonflată o dată la patru ani, vândută publicului sub un înveliş care să ia ochii, dar, în fapt, neavând la bază decât o singură logică: Antene contra locuri în Parlament?
Polul lui Geoană, o ciorbă reîncălzită Dar cât de serios e acest PSD care întinde mâna tuturor, de la socialişti şi ecologişti, la conservatori şi de la liberali, la populari? După trei ani de... reformare profundă a PSD, Geoană reîncălzeşte, acum, ciorba ce s-a sleit sub eficienta sa conducere. Într-o ţară în care monopolul stângii e deţinut de un partid ce are tot mai puţine legături cu social-democraţia autentică, e o glumă să se vorbească de ditamai polul partidelor socialiste. Iar dacă se mai adaugă şi nişte fantome ecologiste, iese un banc amar de toată frumuseţea. Nu e de mirare, cu asemenea încropeli politice, că Băsescu şi PDL se pot gândi liniştiţi la viitoarea guvernare, deşi popularitatea şefului statului este într-o scădere accentuată, după cum o arată primirea ostilă din partea ieşenilor adunaţi să sărbătorească Ziua Unirii. Şi în ciuda faptului că, în disperare de cauză în cazul avertismentului primit pentru folosirea expresiei „ţigancă împuţită" la adresa unei jurnaliste, Băsescu se face de râs, înfrăţindu-se până şi cu Adi de la Vâlcea, prin invocarea în sprijinul său a situaţiei manelistului, care a scăpat de sancţiune pentru că a cântat melodia „Liga campionilor, interzisă ciorilor", scuza fiind că tărăşenia s-a produs în cadru privat.