Poetul Gheorghe Vidican a câştigat premiul internaţional pentru poezie Don Luigi di Liegro, Italia 2016, la categoria „volume de poezii”. Premiul i-a fost atribuit pentru volumul de antologie 3D, Poetul bihorean şi-a ridicat trofeul şi diploma în cadrul festivităţilor organizate în Italia, în 30 aprilie.

 

Întors cu trofeul pe meleaguri bihorene, Gheorghe Vidican s-a arătat impresionat de onoarea primită. „Din punct de vedere al poetului şi al omului Gheorghe Vidican, acest premiu este primul pas de intrare în marea cultură a Europei. Este pasul pe care şi-l doreşte orice creator”, a spus pentru Crişana Gheorghe Vidican. „Primirea acestui premiu a fost o recunoaştere a valorii creaţiei mele, dar şi a muncii celor patru traducătoare fără de care nu ar fi fost posibilă această izbândă. Ca gest al unui popor confrate cu noi, poporul italian, apreciez sinceritatea şi bucuria pe care au avut-o când mi-au dăruit acest premiu”, a mai spus poetul.

„Totodată, cred cu tărie că spusele mele de acum 10 ani sunt împlinite. Spuneam atunci că poezia orădeană este peste media poeziei româneşti contemporane. Îmi menţin aceste spuse şi mă bucur să fac parte dintre cei care le adeveresc”, a mai subliniat Vidican.

Din cei peste 60 de poeţi străini care au publicat în Italia, Gheorghe Vidican a fost singurul nominalizat şi, iată, singurul care a obţinut premiul. În prezentarea câştigătorului, preşedintele juriului spunea: „Volumul 3 D, primul volum al acestui autor tradus în Italia, este printre cele mai bune din România, oferă cititorului o mostră a direcției structurale a cuvântului și o versificație în continuă transformare, în texte care evoluează continuu, din structuri canonice în schimbări de fundal ale versurilor, în care legăturile sintactice nu mai sunt articulate și transmit o iluzie imaginară de contemporan și postmodern care se întrepătrund în fragmente acrobate și asocieri libere de semnificații. Volumul de poezie 3 D atrage și pornește de la un repertoriu de mare tradiție literară, în care contexte și imagini de istorie și natură, așezate în pagină ca pe un ecran tridimensional, dau naștere la semnificații secunde și foarte surprinzătoare. Poet cu multiple rezonanțe simboliste, cu o extraordinară memorie etnografică, rurală, antropologică și etiologică a culturii milenare a poporului său, poetul Gheorghe Vidican confirmă puterea reprezentativă a imaginației, libertatea neasuprită a artei poetice, care nu poate fi niciodată redusă la o simplă scriere și care niciodată nu duce la un gând unic sau la un sistem impus și autosuficient”, a spus Manuel Cohen.

La ora actuală, Gheorghe Vidican se pregăteşte de o nouă lansare, în Oradea şi Bucureşti, a celui mai recent volum, „Urma lui Ulise” (Editura Junimea, Iaşi 2016, lansat la Iaşi, pe 1 martie).