Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a prezentat, ieri, în linii mari, strategia pentru Sănătate pe care speră să primească finanţare prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria. Proiectul este structurat pe patru piloni, iar în maximum o săptămână ar trebui să fie predat Autorităţii de Management de la Bucureşti.

Şeful administraţiei judeţene a menţionat că proiectul la care se lucrează în prezent beneficiază de susţinere din partea primarilor din Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta şi Oradea, a conducerilor spitalelor din cele cinci localităţi, precum şi a Salvamont şi a Universităţii din Oradea. Acest proiect strategic îl va înlocui pe cel adoptat de Consiliul Judeţean Bihor în precedentul mandat, care viza modernizarea drumului Şuştiu-Moneasa şi amenajarea unui heliport. „Proiectul este în curs de schimbare integrală”, a anunţat Pasztor Sandor, adăugând că din vechiul proiect va fi păstrată doar partea care prevede construirea a două centre de intervenţie la Stâna de Vale şi Padiş, unde Salvamont-Salvaspeo va avea un rol esenţial – va transporta turiştii accidentaţi în Munţii Apuseni la bazele ce vor fi dotate cu echipament de prim-ajutor şi cu sistem de telemedicină, cu ajutorul căruia să discute cu medicii de la Spitalul din Beiuş, care vor decide, în funcţie de gravitatea cazurilor, dacă pacienţii vor fi trataţi la Beiuş sau vor fi trimişi la Oradea sau chiar la Cluj. Cele două centre de intervenţie şi dotarea lor fac parte din ceea ce Pasztor Sandor a numit „primul pilon” al strategiei pe sănătate la care se lucrează în prezent. Cel de-al doilea pilon vizează creşterea capacităţii de tratament la Centrul Oncologic din Oradea. Mai exact, se are în vedere achiziţionarea a încă unui accelerator liniar de particule, de ultimă generaţie, care să fie mult mai eficient, precum şi a altor echipamente medicale de radioterapie, screening, CT etc. Al treilea pilon implică dotarea cu sistem de telemedicină şi cu echipamente medicale de diagnosticare mai performante a spitalelor din Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta, dar şi dotarea cu sistem de telemedicină a Spitalului Judeţean. În acest fel, susţine preşedintele CJ Bihor, vor putea fi luate decizii foarte rapide cu privire la gravitatea cazurilor, iar pacienţii vor putea fi dirijaţi spre spitalul unde pot fi trataţi. Al patrulea pilon vizează amenajarea unui centru de formare continuă a studenţilor, care va fi dotat cu diferite simulatoare, pentru pregătirea studenţilor la Facultatea de Medicină din Oradea. Centrul ar urma să fie realizat în parteneriat cu Universitatea din Oradea şi cu Universitatea din Debreţin.

„Acestea sunt părţi ale proiectului pe Sănătate. În maximum o săptămână va fi pe masa Autorităţii de Management de la Bucureşti”, a menţionat preşedintele CJ Bihor, adăugând că, în acest proiect, „am încercat să îmbinăm tot ce e important pentru judeţ şi pentru Oradea”. Pasztor a mai precizat că proiectul va acoperi integral suma alocată – 11,8 milioane euro, însă ar vrea să contracteze suplimentar alte două milioane euro.