O femeie din Salonta a fost internată săptămâna trecută la Spitalul Municipal, fiind suspectată că ar avea gripă porcină. Marţi, suspiciunea de infectare cu virusul N1H1 a fost confirmată de medici, femeia aflându-se în prezent în stare gravă pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), la izolare.

 

Medicii susţin că starea ei este gravă, fiind intubată şi ventilată.

"Da, avem un caz de infectare cu virusul N1H1 confirmat. Iniţial, femeia a ajuns la Spitalul din Salonta, iar de acolo, intubată a fost transportată la Oradea, la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean. A fost transferată apoi la noi, direct la Secţia ATI. Este ventilată pentru suplinirea funcției respiratorii şi intubată. Starea ei nu este una foarte bună. De când sunt eu manager (n.r. - 2015 – 2016) nu ştiu să mai fi existat vreun caz şi nici în 2014 nu am avut. Este un virus a cărui tulpină suferă tot felul de modificări şi probabil că încă mai circulă, chiar dacă numărul de cazuri este foarte mic”, a spus, pentru Crişana, managerul Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu”, Elena Moldoveanu.

Gripa tip A (H1N1) numită și gripa porcină a izbucnit în Mexic în 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deși părea o boală gripală ușoară și cu mortalitate relativ scăzută, în primul an după declanşare a provocat aproximativ 18.500 de decese în lume.

Primul caz de gripa H1N1 în România a fost confirmat pe 27 mai 2009 la o femeie de 30 de ani venită din SUA. Simptomele gripei porcine sunt sistemice (febră), psihologice (letargie, inapetență), rino-faringiene (rinoree, dureri de gât), respiratorii (tuse), gastrice (greață, vomă) şi intestinale (diaree).

Pe 10 august 2010, Organizația Mondială a Sănătății a proclamat sfârșitul pandemiei de gripă cu virus A/H1N1, dar a urmat o perioadă post-pandemică caracterizată de cazuri izolate și izbucniri locale. Pentru virusul N1H1 există vaccin.