Începând cu 1 aprilie, peste 14.000 de pensionari bihoreni vor beneficia de pensia minimă garantată instituită zilele trecute printr-o ordonanţă a Guvernului. Potrivit actului normativ, din 1 aprilie, pensia minimă va fi de 300 de lei, iar din 1 octombrie aceasta va fi majorată la 350 de lei.

Potrivit informaţiilor furnizate de către conducerea Casei Judeţene de Pensii Bihor pensia minimă va fi asigurată atât pentru pensionarii din sistemul public de pensii, cât şi pentru agricultori. La stabilirea dreptului de pensie minimă se va ţine cont de valoarea rezultată în urma cumulului pensiei de stat cu acele drepturi plătite în baza unor legi speciale (veterani, deportaţi, refugiaţi etc.). În cazul în care cele două drepturi cumulate depăşesc 300 lei, pensionarul nu va beneficia de pensia minimă stabilită. Vor beneficia de prevederile noii ordonanţe atât cei care sunt încadraţi într-un grad de invaliditate, cât şi pensionarii de urmaşi. În cazul pensionarilor de urmaş, pensia socială minimă garantată se acordă fiecărui urmaş în parte. "Beneficiarii exclusiv ai unor prestaţii sub formă de indemnizaţie, cum sunt cele acordate refugiaţilor, veteranilor, cei care au fost încadraţi în detaşamente de muncă, nu vor beneficia de pensia minimă. În schimb, pensia minimă se va acorda în cazul în care cumulul pensiei cu aceste prestaţii sociale acordate prin legile speciale (refugiaţilor, veteranilor etc.) nu depăşeşte 300 lei", ne-a precizat Leontin Ţârle, director adjunct al CJP Bihor.

Persoanele care nu au lucrat nicio zi şi care, în consecinţă, nu erau înscrise în sistemul public de pensii de stat, nu vor beneficia nici de pensia minimă garantată.