Administrația Trump a anunțat miercuri că scopul este de a determina Coreea de Nord să-și desființeze programele nucleare și de rachete, prin sancțiuni internaționale mai dure și presiune diplomatică, negocierile rămânând deschise.

 

Poziția Statelor Unite, care a afișat dorința de a elimina opțiunile non-militare în ciuda avertismentelor repetate conform cărora „toate opțiunile sunt luate în calcul”, a venit în contextul unei declarații neobișnuite adresată de Casa Albă Senatului. Secretarul de stat Rex Tillerson, secretarul Apărării Jim Mattis și directorul serviciilor naționale de informații au descris Coreea de Nord ca fiind „o amenințare urgentă la adresa securității naționale și o prioritate în plan politic extern”.

Senatorul democrat Cristopher Coons a declarat, după discuțiile de la Casa Albă, că au fost luate în discuție și posibile acțiuni militare.

Secretarul de stat american Rex Tillerson va condce vineri o întâlnire ministerială a Consiliului de Securitate ONU în care se așteaptă discutarea unor măsuri mai dure, care ar putea include embargo asupra petrolului, interzicerea companiei aeriene a Coreei de Nord, interceptarea vapoarelor de tip cargo și sancționarea băncilor chinezești sau a altora, care colaborează cu Phenianul. Însă pentru ca aceste măsuri să fie eficiente, este nevoie de sprijinul deplin al Chinei.