Mii de oameni, inclusiv un grup de celebrităţi de la Hollywood, în frunte cu Robert De Niro, Cher şi Alec Baldwin, au protestat la New York joi, cu o zi înainte de învestirea lui Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Protestele au continuat ieri cu violenţe şi se anunţă ample şi astăzi.

Organizatorii au afirmat că manifestaţia este un preludiu la ceea ce organizatorii speră să fie un week-end de proteste în toată ţara. Mark Ruffalo, actor şi unul dintre organizatorii protestului, a declarat într-un comunicat publicat înainte de miting că „mii de new-yorkezi se unesc pentru a apăra valorile pe care le preţuim – pentru a lupta pentru asistenţă medicală, justiţie, drepturile imigranţilor şi combaterea schimbării climatice”. În timp ce Trump asculta un concert pe National Mall, din Washington, la care au luat parte artişti precum The Piano Guys, vedete pe YouTube, şi percuţionistul DJ Ravidrums, Robert De Niro a ironiza obiceiurile lui Trump și postările acestuia pe Twitter. Alec Baldwin l-a imitat pe Trump, glumind că se îndreaptă spre Consulatul rus. El a îndemnat la 100 de zile de opoziţie. Cher a declarat că a luat parte la miting pentru că vrea să le arate oamenilor „Pericolul”. Ea şi-a exprimat îndoiala că Trump va găsi Casa Albă pe gustul său, dând o mostră de cum gândește Trump: „Dormitorul Lincoln este extraordinar, dar nu este destul de mare”. Şi primarul democrat al oraşului, Bill de Blasio, a participat la protest. „Mâine (vineri – n.r.), Donald Trump va avea puterea, dar mâine (vineri – n.r.) şi voi veţi avea puterea. Poate că Donald Trump controlează agenda la Washington, dar noi controlăm destinul nostru ca americani”, a subliniat el. „Prezenţa primarului nu este despre protest, este despre apărarea New Yorkului şi despre a exprima clar că nu vom da înapoi în legătură cu politicile progresiste care au ajutat la a ne face oraşul măreţ”, a explicat purtătorul de cuvânt al lui de Blasio, Eric Phillips.

Protestatari cu cagule au spart ieri vitrinele unor magazine, în cursul protestelor faţă de învestirea în funcţie a lui Donald Trump. Potrivit poliţiei, numărul protestatarilor violenţi era de aproximativ 50, aceştia fiind încercuiţi de forţele de ordine şi reţinuţi. Şi grupul de hackeri Anonymous l-a avertizat pe Donald Trump, că va „regreta” următorii patru ani ai mandatului său la Casa Albă, informează Politico. Grupul a făcut aceste amenințări ca răspuns în fața mesajului postat de Trump pe Twitter, prin care acesta sugera că actualul director în exercițiu al FBI-ului, John Brennan, ar fi fost cel care a generat „știrile false” despre președintele ales, în pofida informațiilor că un fost agent al serviciilor secrete britanice ar fi fost autorul raportului controversat în privinţa materialelor compromiţătoare pe care Rusia le-ar deţine despre magnatul imobiliar. Grupul de hackeri a promis că va încerca să găsească și va face publice informații despre eventuale legături financiare și persoanele ale lui Trump cu gangsteri ruși, traficanți de copii și persoane ce întreprind acțiuni de spălare a banilor. Mişcarea de rezistenţă anti-Trump va culmina azi cu Marşul Femeilor de la Washington, care ar urma să atragă 250.000 de oameni.