Dezbateri aprinse în timpul ședinței extraodinare din Parlamentul European pe tema decizei Marii Britanii de a părăsi UE, euroscepticul britanic Nigel Farage fiind vizat de o serie de remarci acide, informează BBC News online. Parlamentarii europeni au semnat o rezoluţie pentru ieşirea Marii Britanii din Uniune.

În deschiderea ședinței, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut Londrei să-și prezinte cât mai repede posibil poziția în ceea ce privește procesul de ieșire a Marii Britanii din UE.

Oficialul european a mai adăugat că a interzis comisarilor europeni să mai discute cu guvernul britanic până când acesta nu anunță în mod oficial decizia de a ieși din Blocul Comunitar. Juncker a mai spus că voința poporului britanic trebuie să fie respectată, afirmație aplaudată de liderul eurosceptic britanic Nigel Farage (foto dreapta).

"Ai luptat pentru ieșire, poporul britanic a votat în favoarea ieșirii. Ce mai cauți aici?," l-a atacat Juncker pe Farage. Acesta nu a fost singura replică acidă care l-a vizat pe euroscepticul britanic, fostul premier belgian și liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, l-a acuzat pe Farage de folosirea "propagandei naziste" în campanie, făcând referire la un afiș cu refugiații.

Manfred Weber, președintele Partidului Popular European a declarat că "Timpul împăcării a trecut. Trebuie să ne apărăm proiectul European."  Pe de altă parte, Farage a spus că "Oferim o rază de speranță pentru toți democrați de pe continentul european. Marea Britanie nu va fi singurul stat-membru care va ieși din UE."

Nigel Farage, liderul formaţiunii ultranaţionaliste Partidul Independenţei Marii Britanii, a susținut un discurs îndelung huiduit de membrii Parlamentului European, informează cotidianul The Guardian pe pagina electronică.

Politicianul a declarat că Marea Britanie are trebui să invoce rapid articolul 50 din tratatul de la Lisabona, pentru a începe negocierile de ieșire din UE. În final, în cadrul şedinţei s-a votat o rezoluţie prin care Marii Britanii i se cere să părăsească urgent U.E.

Potrivit rezoluţiei: "Marea Britanie trebuie să activeze imediat clauza privind retragerea din Uniunea Europeană, pentru a evita incertitudinea şi a proteja integritatea UE", au cerut eurodeputaţii, referindu-se la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. În rezoluţia adoptată cu 395 de voturi pentru şi 200 împotrivă, eurodeputaţii subliniază că "voinţa cetăţenilor britanici trebuie respectată".