Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a supravegheat testul cu rachetă balistică lansată de pe un submarin şi a catalogat această acţiune drept "cel mai mare succes" care plasează ţara în rangul întâi al puterilor militare nucleare, a anunţat presa de stat, citată de Reuters.

"Un test cu rachetă balistică lansată de pe un submarin a fost efectuat cu succes sub îndrumarea comandantului suprem al armatei populare nord-coreene Kim Jong-Un", a anunţat agenţia oficială KCNA. "El a catalogat testul ca fiind cel mai mare succes şi cea mai mare victorie", a mai comunicat KCNA.  "El a remarcat cu mândrie că rezultatele testului au demonstrat de fapt că RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) s-a alăturat rangului întâi al puterilor militare complet dotate cu capacitatea de atac nuclear", a trasmis agenţia.

O rachetă balistică a fost lansată, miercuri dimineaţă, de pe un submarin nord-coreean, acesta zburând pe o rază de aproximativ 500 de kilometri spre Japonia. Racheta a fost lansată la ora locală 05.30 din apropiere de oraşul de coastă Sinpo, unde, potrivit imaginilor din satelit, se află o bază submarină, au declarat pentru Reuters, oficiali sud-coreeni. Racheta a ajuns în zona de apărare şi identificare aeriană japoneză pentru prima oară, a declarat Yoshihide Suga, şeful cabinetului premierului japonez. "Tehnologia nord-coreeană de tip SLBM (care presupune lansarea de rachete balistice de pe submarine) pare să fi progresat", a declarat un oficial al armatei sud-coreene, pentru Reuters. Comandamentul strategic al Statelor Unite a anunţat că a urmărit ceea ce părea a fi o rachetă balistică de tip KN-11 lansată de pe un submarin şi a confirmat că aceasta a zburat aproximativ 500 de kilometri. Ministerul de Externe sud-coreean a condamnat lansarea acestei rachete şi a avertizat cu privire la aplicarea mai multor sancţiuni şi la izolarea şi mai mare a Coreei de Nord, măsuri ce "nu vor face decât să grăbească autodistrugerea acestui stat". Lansarea acestei rachete a avut loc în aceeaşi zi în care era programată o întâlnire a miniştrilor de Externe din Japonia, China şi Coreea de Sud la Tokyo. "Acest lucru reprezintă o ameniţare gravă la adresa securităţii din Japonia şi este un act de neiertat care dăunează în mod semnificativ păcii regionale şi stabilităţii", a declarat premierul japonez, Shinzo Abe, adăugând că ţara sa a organizat un protest puternic. În urma mai multor luni în care au fost lansate rachete nord-coreene, unii experţi sunt de părere că relaţiile intercoreene nu au mai fost atât de tensionate din 1970.