Ministerul de externe de la Madrid a comunicat că analizează planul de a permite navelor de război ruse să realimenteze în porturile spaniole, în drumul lor spre estul Mării Mediterane, de unde se presupune că vor intensifica atacurile împotriva rebelilor din Siria.

 

Planul de alimentare al navelor ruse în porturile spaniole a fost asupru criticat de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, parlamentari europeni şi fostul comandant al Marinei Marii Britanice, amiralul West.

Spania a fost acuzată de ipocrizie pentru că ar putea permite Rusiei să alimenteze din porturile spaniole, după ce a semnat declaraţii în care a acuzat Rusia de crime de război în Siria şi a susţinut "eliberarea Siriei" pe reţeaua de socializare Twitter, în cadrul unei conferinţe ce a avut loc la Paris, marţi. Spania insistă asupra faptului că sprijinul oferit Rusiei în enclava Ceuta, a avut mereu un scop comercial şi transparent.

Un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol de Externe a declarat: "În momentul de faţă solicitările ultimelor escale sunt reevaluate, bazându-ne pe informaţiile pe care le primim din partea aliaţilor noştri şi autorităţilor ruse".

NATO monitorizează deplasarea celor şapte nave militare ruse, inclusiv a portavionulului cu propulsie nucleară Amiralul Kuzneţov, ce a trecut prin Marea Barents spre Marea Nordului, în drumul spre Marea Mediterană.

Luke Coffey, un fost specialist consultant al cabinetului ministrului britanic Liam Fox, a afirmat că Spania a permis alimentarea a 25 de nave ruse, încă de când Rusia a invadat Crimeea: "Este extraordinar că orice stat din Europa, mai ales unul care este membru al UE şi NATO, ar crede că este acceptabil să furnizeze suport logistic forţelor militare implicate în acţiuni ilegale şi de susţinere a regimului al-Assad".

 

Avioane militare britanice în România

 

Marea Britanie va desfășura în România avioane Eurofighter Typhoon, a anunțat ministrul britanic al apărării Michael Fallon, citat de agenția EFE. Oficialul britanic a făcut această declarație la sosirea la reuniunea miniștrilor apărării din statele NATO, care se desfășoară începând de ieri la Bruxelles. Fallon și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la actuala deplasare a unei flotile militare ruse către Siria, flotilă din care face parte și portavionul Amiral Kuznețov și care ar putea participa la atacurile asupra orașului sirian Alep. Prin urmare, ministrul britanic al apărării a cerut guvernului de la Madrid să nu accepte realimentarea acestor nave ale Rusiei în porturile spaniole. "NATO trebuie să rămână unită", a punctat Michael Fallon. El a adăugat că din acest motiv țara sa va trimite avioane multirol Eurofighter Typhoon în zona Mării Negre, precizând că acestea vor fi desfășurate în România. Potrivit website-ului guvernului britanic, avioanele vor fi amplasate la baza de la Mihail Kogălniceanu, unde vor ajunge anul viitor, iar misiunea lor va dura cel mult patru luni.