Candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obținut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Franța, fiind urmat de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %, conform rezultatelor finale comunicat de Ministerul francez de Interne.

François Fillon, candidatul formaţiunii Republicanii (LR, centru-dreapta) se clasează pe locul al treilea, cu19,91% din voturi, fiind urmat de Jean-Luc Mélenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, extremă-stânga), cu 19,64%. Socialistul Benoît Hamon a luat 6,35% din voturi. Prezenţa la urne a fost de 78,69% din totalul persoanelor cu drept de vot.

În primul discurs după înfrângerea sa, Fillon a anunțat că va vota cu Macron, care se va confrunta cu Marine Le Pen în cel de-al doilea tur al alegerilor, programat pentru data de 7 mai. Fillon a avertizat împotriva pericolului reprezentat de extremism, adăugând că victoria lui Le Pen ar reprezenta un eșec pentru Franța. Şi Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, s-a alăturat altor lideri europeni care au exprimat susţinere pentru Emmanuel Macron în scrutinul prezidenţial. Preşedintele Parlamentului European a îndemnat poporul francez să se implice şi să apere Uniunea Europeană. "Apelurile lui Marine Le Pen în sensul ieşirii Franţei din UE sunt o opţiune proastă, deoarece izolarea nu este soluţia bună", a argumentat Tajani.