În urma demiterii șefului FBI, Donald Trump devine primul președinte SUA după Richard Nixon care demite un oficial ce coordonează o anchetă într-un caz în care este implicat șeful statului.

Decizia liderului de la Casa Albă indică un tipar clar al unui om care manifestă disponibilitatea de a contesta instituțiile create cu rolul de a trage la răspundere președintele. „Din acest motiv, acest lucru este fără precedent”, a declarat istoricul Michael Beschloss. „A indicat că nu are prea mult respect pentru sistemul în cadrul căruia această anchetă s-a desfășurat”.

Numiți în funcție pentru o perioadă de 10 ani, aproape tuturor directorilor FBI le-a fost permis să-și închieie mandatul, indiferent de schimbarea liderului de la Casa Albă. Anterior, Bill Clinton era singurul președinte SUA care a demis un șef al FBI, în contextul acuzațiilor că directorul ar fi folosit avioanele FBI în interes personal.

Democrații, care în timpul campaniei l-au criticat pe Comey pentru modul în care a condus ancheta în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, l-au comparat pe Trump cu Richard Nixon, singurul președinte american care a fost forțat să demisioneze. Pe de altă parte, într-o scrisoare adresată lui Comey, Trump afirma că decizia de demitere a fost motivată de necesitatea restabilirii „încrederii și siguranței publice” în FBI. Administrația de la Casă Albă a atașat la scrisoare și un raport al procurorului general adjunct Rod Rosenstein în care acesta critica modul în care Comey a coordonat ancheta în cazul Hillary Clinton, inclusiv decizia șefului FBI de a organiza o conferință de presă pentru a prezenta detalii ale anchetei și lansarea de „informații peiorative” despre Clinton. Decizia președintelui american Donald Trump de a-l demite pe James Comey, directorul FBI, nu are niciun fel de legătură cu Rusia, a comentat reprezentantul Kremlinului despre demiterea care a venit în contextul anchetei privind presupusele ingerinţe ale Moscovei în campania electorală din SUA. Întrebat în legătură cu posibilele efecte ale demiterii lui Comey asupra relațiilor bilaterale ruso-americane, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că „sperăm că nu vor fi deloc afectate”.