Sute de protestatari naţionalişti s-au adunat, duminică, în centrul Bruxellesului, pentru a denunţa atentatele teroriste de marţi, după ce autorităţile au anulat marşul "contra fricii" programat pentru duminică, iar poliţia a intervenit pentru a dispensa protestatarii, informează RTBF.

Circa 12 persoane au fost reţinute în urma confruntărilor violente dintre forţele de ordine şi suporteri sportivi, de extremă-dreapta, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei citat de agenţia de presă AFP. Incidentele au avut loc în timpul unei reuniuni în memoria victimelor atentatelor, în zona Place de la Bourse din capitala belgiană, unde au loc astfel de omagii de marţi, de când au fost comise atacurile. Deşi marşul "contra fricii" programat pentru duminică a fost anulat din motive de securitate, între 500 şi 1.000 de persoane au venit, cu toate acestea, la Place de la Bourse.

Puţin după ora locală 14.00 (15.00 - ora României), circa 450 de manifestanţi violenţi, îmbrăcaţi în negru şi cu cagule, au venit să protesteze în cadrul reuniunii, autonumindu-se "huligani", cel mai probabil susţinători de extremă-dreapta, potrivit martorilor de la faţa locului. Poliţiştii au intervenit cu tunuri de apă asupra protestatarilor, încercuindu-i şi izolându-i de ceilalţi manifestaţi. La faţa locului, se aflau şi militari. Potrivit agenţiei Belga care citează surse din poliţie, bărbaţii au ajuns duminică după-amiază în gara de nord din Bruxelles, provenind din Vilvorde. Unii dintre ei huiduiau şi păreau să fi consumat băuturi alcoolice. Circa 450 de suporteri ai mai multor echipe de fotbal din Divizia I s-au întâlnit duminică în două locaţii separate din oraşul Vilvorde, la nord de Bruxelles, pentru a lua trenul către capitala belgiană, a indicat primarul oraşului, Hans Bonte. Acesta susţine că a fost vorba de două grupuri, unul de 300 de persoane şi altul de 150 de persoane.

"Doreau să participe la marşul contra fricii, dar este clar că doreau să creeze tensiuni", a declarat Bonte, citat de La Derniere Heure, explicând că forţele de ordine au încercat să-i împiedice să părăsească oraşul, dar nu au reuşit, permiţându-le să se urce în trenul spre Bruxelles, unii dintre ei fiind acompaniaţi de agenţi de poliţie din Vilvorde, în colaborare cu autorităţile din Bruxelles. Dar spiritele s-au agitat odată cu sosirea în Place de la Bourse, unde poliţiştii au fost nevoiţi să folosească tunuri de apă. Acum situaţia se află sub control, relatează La Derniere Heure, după ce protestatarii au fost conduşi la trenuri spre Vilvorde.