Autorităţile germane au calificat drept atentat explozia care a avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni în orăşelul german Ansbach din sudul ţării. Poliţia a descoperit în telefonul autorului înregistrări care confirmă legăturile sirianului la Statul Islamic. Esta al patrulea incident din Germania în ultima săptămână.

 

Înregistrări video islamiste au fost găsite de autorităţi în telefonul mobil şi în calculatorul autorului atentatului comis duminică seară în oraşul german Ansbach, anunţă Ministerul de Interne din landul Bavaria, precizând că tânărul sirian era simpatizant al reţelei teroriste Stat Islamic.

În telefonul tânărului sirian a fost găsit un videoclip în care acesta promitea loialitate organizaţiei teroriste Stat Islamic, a declarat luni Joachim Herrmann, ministrul de Interne al landului Bavaria, citat de revista Bild.

În înregistrare, sirianul în vârstă de 27 de ani afirma că atacul terorist este un act de răzbunare împotriva Germaniei din cauza participării la operaţiuni antiteroriste.

"Este vorba din păcate de un nou atentat", a declarat ministrul de Interne al landului Bavara, Joachim Herrmann. Posesorul bombei, un solicitant sirian de azil în vârstă de 27 de ani, a murit în urma exploziei. Alte 12 persoane au fost rănite, dintre care trei grav.

Autorul atacului, a cărui cerere de azil a fost respinsă în urmă cu un an, intenţiona să împiedice desfăşurarea unui festival de muzică pop la care participau peste 2.000 de persoane din oraş. El a încercat să intre la festival, dar nu a reuşit deoarece nu avea bilet.

Sirianul, care locuia la Ansbach, încercase de două ori în trecut să se sinucidă şi a fost tratat într-o clinică de psihiatrie, a adăugat ministrul. Autorul atacului sinucigaş cu bombă urma să fie deportat în Bulgaria, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne,

În august 2015, Germania a suspendat aplicarea regulamentului de la Dublin, din cauza lipsei sale de aplicabilitate în contextul creşterii fluxului de imigranţi. Se presupune că suspectul ar fi avut permis de şedere temporară, în baza războiului civil din ţara de orgine, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Pe numele acestuia ar fi fost emise două ordine de deportare cel mai recent datând din 13 iulie, informează The Associated Press.

Ulrike Demmer, un purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe că este mult prea devreme pentru a decide schimbările necesare asupra politicilor refugiaţilor din Germania, înaintea publicării rezultatelor anchetei.