Austria trimite mai mulţi poliţişti în pasul Brenner, la graniţa cu Italia, pentru a suplimenta forţele de patrulă pe fondul creşterii numărului de imigranţi clandestini care provin din Italia, a anunţat ministrul austriac de Interne, Wolfgang Sobotka.

 

"Avem informaţii că imigranţi clandestini pătrund ocazional prin pasul Brenner, uneori cinci, şapte, zece, alteori niciunul. De asemenea, numărul de solicitări de azil a crescut", a declarat Sobotka la un eveniment organizat în cadrul alegerilor de duminică în Viena.

"Prin urmare, vom introduce măsuri adecvate în zona Brenner", a precizat oficialul austriac.

Sobotka a negat că decizia ar avea vreo legătură cu alegerile prezidenţiale din Austria în care candidatul de extremă-dreapta se află într-o luptă strânsă cu fostul lider al Partidului Verzilor de stânga.

"Treizeci de oficiali din regiunea Tyrol, alături de 50 de poliţişti din restul ţării vor participa la aceste operaţiuni (de întărire a forţelor de patrulă de la graniţa cu Italia)", a adăugat ministrul austriac.

"Călătorii sunt opriţi pentru a fi verificaţi în trenuri regionale, autobuze şi maşini personale", a mai precizat Sobotka, adăugând că numărul de treceri ilegale în ţară a crescut în timpul sărbătorilor de Paşte.

La sfârşitul lunii aprilie, Austria avea intenţia de a construi un gard pe o distanţă de circa 400 de metri a frontierei cu Italia, în zona pasului Brenner, singurul punct de tranzit rutier accesibil pentru camioane dintre cele două state. Circa 50 de imigranţi ajung în Austria prin pasul Brenner zilnic, ceea ce ar duce la o creştere de 500 de sosiri pe zi în următoare săptămâni şi luni. Premierul italian Matteo Renzi a catalogat drept "ruşinoasă" închiderea pasului Brenner, fiind contrară legislaţiei europene.

Austria a fost criticată de nenumărate ori pentru politicile sale dure privind gestionarea valului de imigranţi din ţară, printre care impunerea de cote zilnice de imigranţi - 3.200 de sosiri per zi -, dar şi limitarea de solicitări de azil la 37.500 pe an.