Organizația non-guvernamentală Amnesty International cere autorităților turce să respecte drepturile omului, după ce tot mai multe dovezi par să indice abuzuri grave la adresa persoanelor acuzate de participare la tentativa de lovitură de stat militară.

 

"În situația în care aproape 10.000 de persoane sunt în prezent în detenție, în contextul acuzațiilor de maltratare a persoanelor reținute și atunci când ministerele și instituțiile media sunt epurate, puterile sporite oferite de starea de urgență ar putea deschide calea pentru noi abuzuri privind drepturile omului," a declarat Andrew Gardner, un reprezentat al Amnesty International. Reprezentantul a declarat că prelungirea pentru trei luni a stării de urgență ar putea "submina și mai mult protecția împotriva relelor tratamente, precum și dreptul la o judecată echitabilă."

Mai multe imagini și înregistrări video în care persoanele suspectate de implicare în lovitura de stat eșuată apar încătuşate, cu răni vizibile și cu hainele rupte, par să indice grave încălcări alte drepturilor omului. Aceste dovezi au fost prezentate de mai multe instituții pro-guvernamentale, fapt ce crește veridicitatea acestora.

Turcia a dispus joi suspendarea aplicării prevederilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, în cadrul măsurilor care decurg din proclamarea stării de urgenţă.

 

Scrisoare din România

Federația Națională a Sindicatelor "Alma Mater" și Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" au trimis o scrisoare deschisă președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, prin care îi cer să înceteze acțiunile împotriva angajaților din domeniul învățământului.

Federațiile consideră că acțiunile îndreptate împotriva profesorilor din Turcia sunt un act de comportare nedemocratică și îi cer președintelui Erdogan să respecte și să garanteze "libertatea academică și calitatea educației pentru toți, prin implicarea angajaților din educație în toate deciziile privind sectorul educației, precum și recunoașterea sindicatelor din învățământ ca organizații profesionale", se arată într-un comunicat de presă al federației Spiru Haret.

Potrivit sursei citate, în scrisoarea deschisă adresată președintelui Turciei sunt cerute condiții de muncă decente pentru angajații din educație, încetarea urmăririi penale și concedierii profesorilor turci, respectarea drepturilor omului și respectarea libertății de exprimare, a statului de drept și a justiției.

"Dispuneți ambasadorului din România să înceteze presiunile exercitate la adresa unităților de învățământ finanțate de către cetățeni turci în România, unități de învățământ înființate în conformitate cu legislația statului român", se mai arată în comunicat.