În şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, Garda Forestieră Oradea a prezentat un raport privind activitatea desfăşurată în primele nouă luni din acest an, fiind evidenţiat faptul că, în această perioadă, au fost efectuate mai multe controale privind activitatea de vânătoare, dar şi la toţi agenţii economici care se ocupă cu material lemnos, motiv pentru care numărul sesizărilor este în continuă scădere.

 

Maria Manuela Antal (foto), inspector şef al Gărzii Forestiere Oradea, a precizat că Garda Forestieră Oradea este o instituţie care desfăşoară activităţi de control al regimului silvic şi de vânătoare în patru judeţe, şi anume: Arad, Satu Mare, Sălaj, Bihor. Cele patru judeţe au o suprafaţă totală de 2.344 mii ha, din care instituţia verifică 589 mii ha, adică 25% din suprafaţă. „Pe această suprafaţă se află ca administratori patru direcţii silvice judeţene cu un număr de 30 de ocoale silvice de stat (Arad – 10, Bihor – 9, Satu Mare – 5, Sălaj – 6) şi 22 ocoale silvice private (Arad – 8, Bihor – 8, Satu Mare – 3, Sălaj – 3). Pe lângă acestea, Garda forestieră Oradea mai verifică 1.000 de agenţi economici care se ocupă cu exploatarea şi prelucrarea primară a lemnului”, a precizat Maria Manuela Antal în cadrul şedinţei de ieri. De asemenea, inspectorul şef al Gărzii Forestiere a amintit proiectele pe care instituţia le-a derulat în această perioadă, printre ele numărându-se reconstrucţia ecologică forestieră pe terenuri degradate, situate în municipiul Salonta, precum şi în comuna Bratca. Cât priveşte activitatea de vânătoare, suprafaţa judeţului Bihor este împărţită în 69 de fonduri de vânătoare desfăşurate pe o suprafaţă totală de peste 700.000 de hectare, dintre care 25 de fonduri sunt gestionate de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, opt de Direcţia Silvică Oradea, alte 35 de fonduri sunt în administrarea a 21 de asociaţii de vânătoare, iar un fond de vânătoare este atribuit spre gestionare Universităţii din Oradea în scop didactic. De asemenea, pe raza judeţului funcţionează un complex de vânătoare pe o suprafaţă de 1.157 ha, administrat de SC Wild Boar Club SRL, deţinută de cunoscutul om de afaceri Ion Ţiriac. „Pe toată perioada anului 2016 au fost efectuate foarte multe controale pe fondurile cinegetice, fiind vizat modul în care sunt respectate prevederile contractelor de gestionare, îndeplinirea condiţiilor de licenţiere, autorizaţiile de vânătoare, gestionarea vânatului recoltat, corectitudinea evaluării trofeelor de vânat recoltate. De asemenea, în decursul anului 2016, au fost primite şi rezolvate 29 de sesizări, faţă de 31 primite şi rezolvate în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat Maria Manuela Antal.

„Inspectorul Pădurii” pe urmele infractorilor

Controale au fost efectuate şi pe linie de regim silvic, în urma cărora s-a constatat că au fost tăiaţi ilegal 2.567 mc arbori faţă de 2.358 mc în anul 2015 şi faţă de 3.493 în anul 2014, valoarea prejudiciilor în acest an depăşind suma de 700.000 lei. De asemenea, au fost exercitate controale, peste 80, la agenţii economici care se ocupă cu material lemnos, fiind urmărit modul în care sunt respectate normele tehnice, în total fiind constatate 14 contravenţii şi aplicate amenzi în sumă de 21.800 lei. În atenţia inspectorilor s-a aflat şi circulaţia lemnelor şi a pomilor de iarnă, controale derulate în colaborare cu IPJ, IJJ, DS Oradea, personal din cadrul ocoalelor silvice private, în urma acestora fiind confiscaţi 133 mc lemne, în valoare de 13.783 lei, fapte pentru care au fost aplicate amenzi de peste 39.000 lei. „Pentru urmărirea trasabilităţii materialelor lemnoase s-a instituit o aplicaţie denumită Wood Traking sau Radarul Pădurilor, prin care ocoalele silvice şi operatorii economici au obligaţia ca, de la locul începerii transportului de lemne, să genereze un cod unic, precum şi data, ora, minutul şi secunda şi să îl înscrie în avizul de însoţire. Prin folosirea acestei aplicaţii s-a diminuat materialul lemnos transportat ilegal şi implicit tăierile ilegale. De asemenea, mai există aplicaţia Inspectorul Pădurii, care poate fi descărcată de oricine de pe internet pe telefonul mobil şi, după numărul maşinii care transportă material lemnos, se poate verifica dacă deţine documente, iar dacă nu, poate fi apelat 112”, a mai adăugat inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Oradea. O schimbare în bine în acest domeniu a fost recunoscută şi de prefectul de Bihor, Claudiu Pop, care a menţionat că mărirea amenzilor şi schimbarea legislaţiei a condus la stoparea furturilor. „Suntem de acord cu toţii că toate aceste măsuri au avut ca efect stoparea furturilor, dar ele nu vor putea fi eradicate în totalitate. Trebuie ca pe raza judeţului Bihor să conlucrăm pentru a împiedica furturile, să nu mai vedem păduri rase, tăiate, cum sunt în prezent unele zone, chiar şi în Bihor, care acum zece ani erau împădurite, iar acum sunt complet distruse”, a concluzionat prefectul de Bihor, Claudiu Pop.