Cele două femei suspectate că l-ar fi asasinat pe Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului Coreei de Nord, au povestit în mod independent una de cealaltă că au crezut că participă la o farsă filmată, potrivit autorităților din Vietnam și Indonezia.

Doan Thi Huong a declarat oficialilor vietnamezi că a crezut că participă la o farsă filmată, a anunțat sâmbătă Ministerul de Externe de la Hanoi, relatează agenția de știri Reuters.

"Starea ei de sănătate este stabilă. În cursul întâlnirii cu oficiali ambasadei, Doan Thi Huong a spus că s-a profitat de faptul că ea credea că participă la un farsă filmată", se afirmă în comunicatul Ministerului vietnamez de Externe, care astfel a confirmat în mod oficial faptul că aceasta are cetățenie vitenameză. Mai mult, indonezianca Siti Aishah, a doua suspectă în cazul asasinării fratelui vitreg al liderului Coreei de Nord, a povestit că a primit echivalentul a 90 de dolari pentru a lua parte la ceea ce ea credea că este o emisiune de televiziune, a declarat un diplomat indonezian.

Siti Aisyah, care a fost arestată la scurt timp după asasinarea lui Kim Jong-Nam cu un agent neurotoxic letal, a mai povestit că a crezut că lichidul în chestiune era un fel de "ulei pentru bebeluși", a declarat adjunctul ambasadorului indoenzian în Malaezia, Andreano Erwin. Potrivit lui Erwin, Siti ar fi spus oficialilor indonezieni că nu o cunoaște pe cealaltă suspectă arestată în acest caz. Recent, șeful poliției din Malaezia a declarat că una dintre cele două femei suspectate că l-ar fi asasinat pe Kim Jong-Nam folosindu-se de agentul neurotoxic VX a suferit de asemenea efecte ale contaminării cu substanța neurotoxică. Totuși, Erwin a declarat că Siti este sănătoasă. Kim Jong-nam a murit după ce două femei au aplicat o substanță toxică pe fața acestuia în timp ce aștepta un avion spre Macao (Foto-victima solicită ajutor după ce a fost atacată).

Autoritățile din Malaezia au declarat sigur terminalul aeroportului din Kuala Lumpur unde a fost asasinat fratele liderului Coreei de Nord cu un agent neurotoxic, după ce echipe de securitate au decontaminat zona în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Mai multe echipe de specialiști au cercetat amănunțit toată noaptea de sâmbătă spre duminică terminalul respectiv.

"Ca urmare a operațiunii de cercetare putem confirma următoarele: În primul rând, nu au fost găsite niciun fel de substanțe toxice în (terminalul) KLIA2. (…) KLIA2 este declarat zonă sigură", a anunțat Abdul Samah Mat, oficialul din cadrul poliției care conduce ancheta în acest caz.

Ministrul Sănătății din Malaezia a declarat că rezultatul autopsiei a confirmat faptul că a fost folosită neurotoxina VX, care a provocat "o formă severă de paralizie" și a dus la decesul victimei "într-un timp foarte scurt". VX este o versiune mai letală a gazului sarin, inodor și foarte toxic. Agenții neurotoxici stimulează excesiv glandele și mușchii, atacând respirația.