Anul 2016 pentru locuitorii satului Dernișoara - comuna Derna, județul Bihor, atestat documentar în 1406 (600 de ani) este important și prin prisma celor 200 de ani de atestare a primei școli în 1816, care s-a numărat printre primele 13 școli din Valea Ierului organizate de biserica ortodoxă.

Școala funcționa pe lângă biserică unde cantorul era și învățător, uneori chiar preotul fiind și învățător, rămânând în sat zicala „așa te învață diacul?” în loc de…. directorul, învățătorul, profesorul! De-a lungul anilor, lumina abecedarului a ars mereu datorită unor dascăli cu har, dar și chemare, beneficiarii fiind copiii satului. De asemenea, satul a avut un fiu-preot Bejan și apoi alți fii care au rămas în sat dascăli sau s-au dus în alte sate sau orașe, profesori universitari, printre care îi amintim pe Aurel Curtui (Universitatea Babeș-Bolyai), Valeriu Curtui (Univ. din Viena), medici, ofițeri, tehnicieni etc. Voi căuta să întocmesc o mică monografie școlară, pagini ale trecutului profitând și de „întâmplarea” de a fi directorul școlii în ultimii 50 ani, din 1962- 2009. Dacă în alte localități s-a încetățenit „întâlnirea cu fiii satului”, pentru acești ani de aniversare a școlii aș dori o întâlnire cu o parte dintre absolvenții școlii. Cu acest prilej, vom inaugura un mic muzeu școlar în locuința școlii, vom lansa patru cărți: Proză (Ion Gh. Roman), Culegeri de folclor locale (Lucia Roman ), Versuri din mileniul 2 (Ion Gh. Roman), Monografia obiceiurilor din Dernișoara și Valea Bistrei (autori fiind prof.  Lucia Roman și Ion Gh. Roman).

Așa cum am lăsat locului un Monument al eroilor în curtea școlii, loc de evocare istorică pentru preotul satului și școlile din comună, am lăsat şi un local de școală zidit de la fundație (1964) și până la reabilitare (2007). Mi-aş dori ca „Întâlnirea cu fiii satului” să se concretizeze, anul 2016 fiind şi unul aniversar: 200 de ani de atestare documentară. Rog pe urmași să-și reamintească că 50 de ani i-am închinat acestui „gulag al tinereții”, am trăit și am sprijinit intelectual și fizic (ca deputat sătesc și primar post-revoluționar) toată geneza acestei localități pe care o găsiți „consemnată” și în cartea „Iion foetus din Lumină necreată” și în culegerile folclorice (alături de Lucia Roman - dirigintă a 12 generații) și... chiar  volumul „Versuri scrise în mileniul 2”.                                                                                                                                         

Cei care citesc acest articol sunt rugaţi să-l popularizeze, să se mobilizeze pentru ca ziua de 8 octombrie 2016 să rămână în memoria lor, a fiilor lor și nepoților. Va fi o zi de suflet. Din cei care au absolvit (peste 700 de absolvenți), îi așteptăm, pe lângă actualii locuitori, și pe cei plecați din localitate sau din diaspora, așteptăm și pe cei 200 de dascăli care s-au perindat la catedră. Noi, cei trei care am ieșit la pensie de la aceeași catedră, le vom fi gazde. Ceremonia se va desfăşura sub tutela Bisericii Ortodoxe, cea care, acum 200 de ani, s-a îngrijit ca fiii enoriașilor ortodocși să învețe carte într-un imperiu multinațional. De asemenea, îi invităm să participe la eveniment și pe absolvenții proveniți de la cele două biserici: baptistă și penticostală. Școala a fost o familie atunci şi acum. Ne va vizita și o delegație din St. Gondon (Franţa), care post revoluționar (1989) au sprijinit școala. Apelăm și la sprijinul Primăriei, Consiliului local, al Școlii, în organizarea acestui eveniment.

Vă aştept, aşadar, pe toţi la strigarea catalogului, la un Te Deum, la masa colectivă (contra-cost), lansarea cărților anunțate, la decernarea unor diplome de Cetățeni de onoare ai Dernișoarei, dezvelirea unei plăci comemorative... și spectacolul dat în cinstea lor, toate acestea fiind organizate în curtea școlii, în 8 octombrie 2016, după slujba de la biserică. Cei interesaţi pot obţine informaţii la telefon: 0744/525.714 sau la email: roman_lucia@yahoo.com.

Prof. Ion Gh. ROMAN, fost director și prof. 1962- 2009