Liberalii bihoreni au făcut un pas semnificativ spre înlăturarea de la conducerea Teatrului de Stat Oradea a actualului director, urmând ca noua mişcare să fie impunerea propriului candidat. Politizarea instituţiilor merge până acolo încât chiar şi unităţile de cultură trebuie să fie conduse de cei care au carnete de membru de partid, în detrimentul experienţei manageriale sau diplomelor într-un domeniu artistic.

În urmă cu o lună, consilierii judeţeni au votat mai multe proiecte de hotărâre privind evaluarea unora dintre managerii instituţiilor publice de cultură subordonate Consiliului Judeţean Bihor. Notele acordate au fost surprinzătoare, subiectivismul sau politicul părând să aibă un cuvânt greu de spus. În condiţiile în care, dintre toate aceste entităţi culturale, Teatrul de Stat Oradea are printre cele mai prolifice activităţi, managerul acestei instituţii, Lucian Silaghi, a primit nota cea mai mică, 8,75. Acest lucru a fost un prim semnal că se pregăteşte ceva pentru conducerea acestei instituţii. Lucru confirmat chiar ieri, printr-o nouă hotărâre a Consiliului Judeţean Bihor, care a decis destituirea, în prima fază, a celor doi directori artistici ai celor două secţii, română şi maghiară. Pe masa consilierilor judeţeni, reuniţi ieri în şedinţa ordinară a CJ Bihor, s-au aflat mai multe proiecte de hotărâre privind aprobarea organigramelor unor instituţii subordonate forului judeţean. Toate propunerile de organigrame au trecut fără nicio modificare, cu o singură excepţie, cea a Teatrului. În şedinţa în plen, consilierul liberal Florin Birta a propus desfiinţarea celor două posturi de directori artistici, respectiv înfiinţarea posturilor de directori pentru Trupa "Iosif Vulcan", respectiv Trupa "Szigligeti Ede". Astfel, Elvira Râmbu, director artistic al Trupei "Iosif Vulcan", va trece pe funcţia de şef serviciu artistic. În schimb, Demeny Levente, fostul director artistic al secţiei maghiare, va ocupa, în continuare, postul de director al Trupei Szigligeti Ede. Noul director al secţiei române va fi actorul Daniel Vulcu, consilier local al PNL. Aceste modificări de organigramă au stârnit nemulţumirea consilierilor judeţeni democrat-liberali, care nu au votat acest proiect de hotărâre. "Noi nu vom vota aceste modificări. Este o manevră politică prin care se urmăreşte destituirea actualei conduceri şi impunerea altor oameni agreaţi de actuala putere", a declarat consilierul PD-L Ionel Avrigeanu. Acesta a mai precizat că şi nota obţinută de către Lucian Silaghi, actualul manager al instituţiei de cultură, a fost forţată, consilierii Birta Florin şi Bezi Ovidiu, ambii liberali, au dat note de 7 activităţii manageriale, în timp ce specialiştii din comisia de evaluare au dat calificative aproape de 10. Astfel, notele celor doi consilieri liberali au fost, evident, politice, tocmai pentru ca nota finală să fie 8,75, cel mai mic calificativ obţinut de un manager al unei instituţii de cultură.

În final, deşi noua organigramă nu a avut aprobarea Consiliului de Administraţie al TSO, care, reunit într-o şedinţă săptămâna trecută, nu şi-a dat consimţământul pentru o asemenea modificare, majoritatea consilierilor judeţeni şi-au dat girul pentru modificarea acesteia.