Oradea se numără printre puţinele oraşe din ţară care au primit bani de la Guvernul Cioloş pe ultima sută de metri de guvernare. Mai exact, în şedinţa de miercuri, 21 decembrie a.c., Executivul central a alocat Oradiei suma de 25 de milioane de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru continuarea alimentării cu energie termică în sistem centralizat din municipiu.

Încă din luna octombrie a anului în curs, Primăria Oradea a solicitat Guvernului României alocarea sumei de 30 milioane lei pentru continuarea programului de reabilitare a sistemului de termoficare din municipiu. Răspunsul a venit în ajun de Crăciun, fiind luat în ultima şedinţă din mandat, şi vine ca o gură de oxigen pentru societatea de termoficare, care în luna noiembrie a contractat un credit de 30 de milioane de lei, cu o durată de rambursare de 12 luni. „Guvernul Cioloș a aprobat ieri (n.r. – miercuri) prin hotărâre de guvern alocarea fondurilor necesare pentru asigurarea continuității alimentării cu energie termică în sistem centralizat pentru sezonul rece 2016-2017 în municipiul Oradea, respectiv suma de 25 de milioane de lei”, se precizează într-un comunicat transmis joi de Biroul de Presă al Primăriei Oradea. Alte municipii care au mai primit bani de la executivul central sunt Arad (16 milioane lei), Constanța (25 milioane lei) și Galați (17,7 milioane lei), sumele fiind alocate din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului. ,,Suma primită de la Guvern va intra în bugetul local și va compensa efortul bugetar al municipiului în susținerea funcționării optime a aprovizionării cu combustibil de la începutul sezonului rece. Suma va rămâne în excedentul bugetar al anului 2016 și va fi destinată în 2017 pentru realizarea de investiții în sistemul de termoficare și acordarea subvențiilor la tarif”, a declarat Eduard Florea, directorul Direcției Economice din Primăria Oradea.

În căutarea poluatorului

La rândul său, managerul Termoficare, Stănel Necula, a menţionat că finanţarea primită de la Guvern va ajuta societatea să nu mai folosească din creditul contractat, din care s-a făcut deja o primă tragere, în urmă cu trei săptămni. Cele 25 milioane lei alocate de Guvern reprezintă aproximativ 83% din factura de gaz a centralei orădene şi reprezintă un real sprijin pentru societatea de termoficare, care se confruntă cu mari provocări în urma punerii în funcţiune a noii centrale pe gaz. Asta, în condiţiile în care plata gazului trebuie făcută în avans, iar eficienţa centralei este greu pusă la încercare de poluarea de pe Borşului, un astfel de episod fiind înregistrat recent, când filtrele de aer au fost înfundate, iar turbina care cogenerează energie electrică şi energie termică şi-a oprit activitatea. „Avem deja un raport preliminar în urma analizelor de laborator. Cauza înfundării filtrelor este gradul de poluare extern din zona Borşului, la care se adaugă umiditatea, ceaţa şi curenţii de aer. Când filtrele se înfundă, turbina se opreşte, nu are suficient aer de debit şi nici de calitate”, a declarat miercuri managerul Termoficare Oradea, Stănel Necula. Filtrele înfundate au fost înlocuite cu altele noi, care au costat 52.000 de dolari, fiind monitorizate din oră în oră în cele două săptămâni de când au fost montate, nemaifiind însă înregistrate scăderi de presiune. „În urma unei analize elaborate, vom identifica compuşii chimici, ştim ce elemente s-au prins în acele filtre, şi vom extinde cercetările până vom găsi poluatorul”, a mai declarat Stănel Necula, adăugând că, pe anul viitor, au fost luate în calcul patru schimbări de filtre. „Costurile cu filtrele le amortizăm într-o zi de funcţionare cu turbina. O zi de nefuncţionare a turbinei înseamnă pentru noi 400.000 lei venituri nerealizate”, a concluzionat Stănel Necula.