În weekend-ul 15-17 iulie se va desfăşura cea de-a doua ediţie a PadişFest cu genericul: „Împreună pentru turism responsabil”. Orădenii sunt invitaţi în Glăvoi, unde vor avea loc concerte folk, activități de aventură montană, ateliere de meșteșuguri și dezbateri tematice.

PadișFest este organizat prin proiectul ,,Zilele Parcului Natural Apuseni’’, coordonat de Asociația Compas, în parteneriat cu RNP-Romsilva Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România şi are o valoare totală de 28.190 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.790 lei, iar cea a Asociației Compas este de 8.400 lei, în valorificarea muncii depuse de voluntari. PadișFest încurajează turismul responsabil şi buna relaţionare dintre turişti şi localnici. De aceea, la PadișFest se vor organiza sâmbătă ateliere și un târg de meșteșuguri la care vor fi prezenți Muzeul Flutur din Chișcău, Fero Egyed, tulnicar și meșter de obiecte tradiționale. De asemenea, turiştii vor avea parte de produse tradiţionale oferite de  Orizont Verde, asociație de promovare a tradițiilor din comuna Roșia și Asociația de Dezvoltare Comunitară Colești din Vașcău.

În ceea ce priveşte dezbaterile, acestea vor avea loc sâmbătă, 16 iulie, de la ora 14.30 şi vor fi axate pe temele: Campingul din Glăvoi; Managementul deșeurilor din Glăvoi și Infrastructura turistică montană. De la ora 17.00 va avea loc dezbaterea principală axată și ea pe tema Glăvoiului. Membrii publicului sunt invitați și încurajați să participe la dezbatere, aceasta fiind deschisă tuturor.

La dezbatere au fost invitați reprezentanți ai Administrației Parcului Natural Apuseni, Primăria Pietroasa, RNP Romsilva; Universitatea din Oradea; Administrația Bazinală Ape Crișuri; Agenția pentru Protecția Mediului Bihor; Garda de Mediu; Consiliul Județean Bihor; Agenția de Management al Destinației Bihor; Organizații neguvernamentale de mediu și turism; Reprezentanți ai pensiunilor și agenților economici din comunitățile locale.

Fondul muzical, folk, va fi asigurat vineri de chitaristul Raul Bochiș, Jetu’i Jet şi Emeric Imre, a cărui piesă Nebun de alb e fredonată în jurul focului de fiecare iubitor al muntelui. Sâmbătă vor fi prezenţi interpreți de muzică folk din Cluj: Radu și Sorina în deschidere şi Boemis. O surpriză anul acesta va fi prezenţa grupului de muzicieni Suburban Dream format din studenți ai Academiei de Muzică din Cluj, care vor interpreta la diferite instrumente în apropierea stâncilor din Poiana Ponor.

Turiştii care participă la PadişFest vor beneficia şi de tiroliană sau rapel, organizate de CarpaticFun, de concursuri de căutare de comori pe trasee turistice, coordonate de Ecotop Oradea și Flora and Fauna International, prin proiectul Life Connect Carpathians. În plus, va exista și un moment de fitness cu exerciții speciale care va exemplifica pregătirea fizică recomandată pentru activități montane.