Președintele ales, Donald Trump, a declarat, într-un interviu difuzat duminică de CBS, că vrea să numească la Curtea Supremă judecători împotriva avortului și favorabili liberei dețineri a armelor de foc.

 

"Judecătorii vor fi pro-life" (anti-avort), a explicat Trump, asigurând totodată că aceștia vor fi "foarte favorabili celui de-al Doilea amendament" al Constituției americane, care garantează dreptul fiecărui cetățean american de a deține o armă de foc.

În același interviu televizat, președintele american ales a precizat că nu va reveni asupra principiului căsătoriei între persoane de același sex, considerând subiectul închis.

"Nu mai este de actualitate, pentru că asta s-a decis deja. Există legea. (...) E încheiat", a declarat magnatul imobiliar, explicând că "asta îi convine".

Donald Trump a condamnat orice agresiune contra minorităților în Statele Unite, dintre care mai multe zeci au fost semnalate după alegerea sa.

"Aș spune (autorilor acestor agresiuni verbale sau amenințări-n.r.) nu faceți asta, este groaznic, pentru că eu voi reunifica această țară", a explicat el, întorcându-se imediat spre cameră pentru a le transmite direct: "încetați asta".

Tot la CBS, Trump le-a cerut manifestanților care au defilat în ultimele zile în marile orașe din SUA să nu aibă "teamă" de președinția sa.

"Nu aveți teamă. Vom restabili țara noastră", le-a spus el manifestanților, care se tem în special ca omul de afaceri să nu contribuie la slăbirea drepturilor minorităților, cerându-le "un pic de timp".

Trump a indicat, cu același prilej, și că va renunța la salariul de președinte al SUA pe perioada mandatului său, adăugând că nici nu cunoaște suma pe care ar putea-o primi.

"Nici măcar nu știu despre ce sumă este vorba. Știi care este salariul unui președinte?", a întrebat-o Donald Trump pe jurnalista care îl intervieva, Leslie Stahl. Salariul unui președinte american este de 400.000 de dolari.

"Nu voi primi salariul", a adăugat Trump chiar și după ce a aflat suma salarială în cauză.

Trump ar putea deveni cel de-al treile președinte al SUA care nu va accepta salariul. Herbert Hoover și John F. Kennedy și-au donat de asemenea salariile pentru a susține activități caritabile.

Președintele ales al Statelor Unite a declarat pe durata campaniei electorale că nu va primi salariul prezidențial "pentru că acesta nu înseamnă mare lucru pentru el".

Averea președintelui ales a fost estimată de către Forbes, la începutul lui octombrie, la 3,7 miliarde dolari.