În cursul zilei de ieri, buletinele de vot care vor fi utilizate în scrutinul de mâine, 1 iunie 2008, au fost distribuite la cele 101 birouri electorale de circumscripţie locale. Pentru primul tur de scrutin al alegerilor locale din judeţul Bihor, Imprimeria de vest a tipărit 2.222.360 buletine de vot pentru primari, preşedintele Consiliului Judeţean, consilii locale şi CJ Bihor. La Oradea, acestea au fost aduse în jurul prânzului cu două autobuze, în descărcarea lor implicându-se numeroşi jandarmi şi personalul auxiliar al Primăriei. Pachetele cu buletinele de vot au fost depozitate în Sala "Traian Moşoiu" a Primăriei, urmând ca azi ele să ajungă la fiecare secţie în parte. Preşedinţii şi locţiitorii celor 131 birouri ale secţiilor de votare din Oradea sunt chemaţi azi, de la ora 12.00, la Biroul Electoral de Circumscripţie al municipiului să ridice buletinele de vot. În judeţul Bihor, peste 505.000 de persoane, dintre care 193.000 - locuitori ai municipiului Oradea şi 408 - cetăţeni comunitari, cu domiciliul stabil şi cetăţenia în statele membre UE, dar cu reşedinţă în Bihor, sunt aşteptate să-şi exprime opţiunile politice pentru alegerile locale, având la dispoziţie 614 secţii de votare, din care 131 pe raza municipiului Oradea.

Aproape 5 candidaţi pe un post de ales local
Potrivit datelor Biroului Electoral Judeţean, în cursa pentru posturile de primari, consilier locali şi judeţeni, precum şi de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, s-au înscris peste 8.000 de candidaţi. Aceştia îşi dispută 101 funcţii de primar, un fotoliu de preşedinte al CJ Bihor, peste 1.500 posturi de consilier local şi 34 de posturi de consilier judeţean. Pentru funcţia de consilier judeţean candidează 645 de persoane, reprezentând 15 partide. Pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor electoratul are de ales între candidaţii Partidul pentru Patrie - Virgil Capriş Teodorescu, Partidul România Mare - Florian Pantea, PNŢCD - Petru Trif, PNL - Radu Ţîrle, PD-L - Ştefan Seremi, PNG-CD - Gheorghe Pintea, PC - Octavian Bara, PER - Viorel Lascu, UDMR - Kiss Alexandru şi PSD - Mihai Bar. De asemenea, au fost depuse liste de candidaţi de către PRM, Partidul Popular al Protecţiei Sociale, Uniunea Pensionarilor şi a Solidarităţii Sociale, Partidul pentru Patrie, Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, PNL, Partidul Civic Maghiar, PIN, Partidul Alianţa Socialistă, PD-L, PNŢCD, PNG-CD, PC, PER, Partida Romilor "Pro Europa", UDMR, PSD, Partidul Verde şi Alianţa pentru Unitatea Romilor. Pe lângă candidaţii propuşi de partide, în cursa pentru unul dintre cele 34 de locuri din viitorul CJ Bihor s-a mai înscris Aurelia Duma, care va candida independent.

Bătălie pentru primărie
La Primăria Oradea, în cursa pentru fotoliul de edil şef se vor confrunta 11 candidaţi, 10 fiind susţinuţi de partide politice, iar unul independent. Astfel, bătălia se va da între Mihai Drecin - PRM, Călin Raita - independent, Decebal Hanaş - PNŢCD, Mihai Groza - PD-L, Ilie Bolojan - PNL, Ovidiu Gabor - PNDC, Mihai Togor - PER, Dan Păcală - PNG-CD, Traian Bodea - PC, Dan Matei - PSD şi Biro Rozalia - UDMR. Totodată, pentru Consiliul Local Oradea au fost depuse liste din partea a 17 partide, dar s-au înscris şi cinci candidaturi independente. Partidele sunt: PRM, PIN, PNL, PD-L, PCM, PNŢCD, PPPS, PNDC, PAS, PNG-CD, Partida Romilor "Pro Europa", PC, PER, Partidul Verde, PSD, UDMR şi AUR, în timp ce persoanele care s-au înscris în cursă ca independente sunt Silvia Suciu, Călin Raita, Petru Nan, Horea Vuşcan şi Gheorghe Bochiş.

Hai la urna cea mare!
Persoanele cu drept de vot sunt aşteptate la urne, în 1 iunie, între orele 7.00 şi 21.00, la cele 614 secţii de votare din judeţ. Au drept de vot atât cetăţenii români care au împlinit 18 ani până la data alegerilor, precum şi cetăţenii Uniunii Europene care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi au domiciliul sau reşedinţa în România. Potrivit legii, nu pot vota persoanele lipsite de drepturile electorale pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă, precum şi debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie. Românii pot vota cu cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul de serviciu sau carnetul de serviciu militar (pentru elevii din şcolile militare). Cetăţenii Uniunii Europene îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile locale din 2008 atât pe baza documentelor de identitate emise de autorităţile din statul membru de origine (paşaport şi carte de identitate), cât şi a documentelor eliberate de autorităţile române, respectiv Oficiul Român pentru Imigrări (permisul de şedere temporară, permisul de şedere permanentă sau cartea de rezidenţă permanentă).


Patru buletine de vot la unul de identitate
Românii pot vota numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul sau în care şi-au stabilit reşedinţa cu cel puţin trei luni înaintea datei alegerilor. Totodată, cetăţenii Uniunii Europene pot vota în localităţile în care au domiciliul sau reşedinţa. Alegătorii votează la o singură secţie de votare, atât pentru Consiliul Local şi cel Judeţean, cât şi pentru primar. Fiecare alegător va primi câte patru buletine de vot, pentru Consiliul Local, pentru primar, pentru Consiliul Judeţean, precum şi pentru preşedintele CJ. Persoanele care vor vota la alegerile locale sunt obligate să predea, la intrarea în cabine, alături de actul de identitate, aparatele de înregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmând ca acestea să le fie restituite după vot. Preşedintele şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi personalul tehnic auxiliar şi personalul însărcinat cu menţinerea ordinii pot vota la secţia de votare unde îşi îndeplinesc atribuţiile. Cadrele militare, elevii şi studenţii instituţiilor militare de învăţământ, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum şi personalul civil îşi exercită dreptul de vot, în condiţiile legii, numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care aceştia îşi au domiciliul.
Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor (INEP) are program de lucru cu publicul şi sâmbătă, şi duminică, pentru a putea elibera acte de identitate cetăţenilor cu drept de vot care nu deţin astfel de documente sau au acte de identitate cu termen de valabilitate expirat.

Cerere scrisă pentru urna mobilă
Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba deplasarea unei urne mobile, la cererea scrisă a acestora sau a instituţiei în care aceştia sunt internaţi. Cel puţin doi membri ai biroului electoral se deplasează cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorii. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială mobilă. Pot vota cu urna specială numai persoanele care domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective şi numai dacă se asigură secretul votului. Cetăţenii Uniunii Europene trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii. Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanei care transportă urna specială fără a face parte din biroul electoral al secţiei de votare. Tentativa se pedepseşte. Spitalele pot solicita celei mai apropiate secţii de votare deplasarea urnei mobile în baza cererilor pacienţilor internaţi netransportabili, care trebuie însoţite de documente din care să rezulte domiciliul acestora. Pacienţii internaţi în spital care se pot deplasa pot solicita învoirea pentru câteva ore, pentru exercitarea dreptului la vot.
Pentru alegerile locale din iunie 2008 vor vota numai deţinuţii care "au domiciliul în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care se află penitenciarul" în care sunt închişi.

În 1 iunie, la ora 21.00, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor declară votarea închisă şi dispun închiderea secţiilor de votare. Persoanele care la ora 21.00 se află în sala în care sunt instalate cabinele de vot vor fi lăsate să-şi finalizeze votul. În cel mult 24 de ore de la închiderea votării, cel mai târziu la data de 2 iunie, ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, împreună cu cel puţin doi membri ai biroului electoral, stabiliţi prin tragere la sorţi, vor preda către biroul electoral de circumscripţie dosarele cuprinzând rezultatele votării. Predarea se efectuează pe bază de proces-verbal, iar transportul se face cu pază militară.