Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Bihor 3.500 doze de vaccin hexavalent (Hexacima) şi 6.400 de doze de vaccin antigripal, cu aproape 1.000 de doze mai puţine decât anul trecut. Distribuirea către medicii de familie a dozelor va începe în cursul zilei de mâine, 19 octombrie.

 

Vaccinul hexavalent (Hexacima) este utilizat pentru imunizarea, în cadrul Programului Naţional de Vaccinare, a sugarilor cu vârste de 2, 4 şi 11 luni de viaţă. Dozele primite vor putea asigura recuperarea restanţierilor (din lunile 2, 4 şi 11 de viaţă) şi vaccinarea curentă, la timp, a grupei de vârstă de 2 luni. Vaccinul antigripal va fi preluat de către DSP Bihor în două tranşe, cele 6.400 doze a căror distribuire începe miercuri vor fi urmate de o a doua tranşă de aproximativ 2.200 doze. Până în prezent pentru sezonul rece 2016/2017 cantitatea totală de vaccin antigripal repartizată judeţului Bihor este de 8.600 doze, mai mică faţă de sezonul receanterior (2015/2016), când DSP Bihor a primit şi distribuit către medicii vaccinatori 9.500 doze de vaccin antigripal.

Persoanele la risc, eligibile pentru a beneficia de vaccin antigripal, sunt cele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm, sau cu virusul imunodeficienţei umane, gravidele, medicii, cadrele medii sanitare şi personal auxiliar, atât din spitalele, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii, persoanele, adulţi sau copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt şi persoanele cu vârsta egală sau peste 65 ani.

„Cantitatea repartizată în această primă tranşă va putea asigura repartiţia unui număr de aproximativ 10 doze de vaccin antigripal pe medic de familie, insuficient faţă de necesarul solicitat. Deoarece medicii de familie au responsabilitatea selectării cazurilor cu risc mai înalt pentru a le administra vaccinul antigripal, rugăm populaţia să înţeleagă că medicii de familie nu vor putea satisface toate solicitările pacienţilor din lista proprie, din cauza cantităţii foarte mici primite”, se afirmă într-un comunicat al DSP Bihor semnat de directorul executiv dr. Daniela Rahotă.